Привреда

Пројекат изградње ХЕ Дабар реализовати у оквиру утврђених рокова

Реализација пројекта изградње хидроелектране “Дабар” у оквиру утврђених рокова је стратешки интерес свих страна, истакнуто је на састанку министара енергетике и рударства Петра Ђокића и финансија Зоре Видовић са представницима кинеске компаније “Геџуба”, која је извођач радова.

На јучерашњем састанку у Бањалуци је констатовано да је потребно учинити додатни напор да се максимално умање значајни ефекти које актуелне промјене тржишних цијена рада, енергената и материјала имају на пројекат, а на које ниједна страна није могла утицати, саопштено је из ресорног министарства.

Анализирани су неповољни утицаји тржишта, односно флуктуације цијена роба и услуга на свјетском тржишту на овај пројекат, а све с циљем проналаска рјешења и осигурања да пројекат тече предвиђеном динамиком.

Представници кинеске компаније су рекли да, без обзира на актуелну ситуацију, не сумњају у то да ће, уз подршку Владе и Републике Српске, пројекат бити завршен на вријеме и успјешно те да је, у том смислу, потребно пратити стање и благоврмено реаговати.

Договорено је да се о овом питању наставе консултације и да стране у пројекту редовно извјештавају ресорно министарство о активностима које се проводе.

Састанак је организован како би се анализирала динамика реализације пројекта и извршења уговорних обавеза.

Састанку су присуствовали и представници компанија “ХЕ Дабар”, “Хидроелектране на Требишњици”, “Елнос” и “Интеграл инжењеринг”.

Изградња хидроелектране “Дабар” почела је у јуну ове године. Инсталисана снага будућег постројења ће износити 159 мегават часова, а годишња производња електричне енергије око 251 гигават часова.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!