Република СрпскаТребиње

Петровић поручио синдикатима: Уколико ви не желите да гледате глобалну слику, а не само личну, онда се морамо размимоилазити

Цијена рада у систему Мјешовитог Холдинга “Електропривреда Републике Српске”, која је уговорена почетком ове године износи 158 КМ, што је за 5% више у односу на претходну годину.

И поред тога радници овог предузећа траже додатно повећање цијене рада на 190КМ.

Тим поводом одржана је ванредна сједница у Гацку на којој су поручили да неће одустати од овог захтјева.

Коментаришући ову ситуацију, генерални директор МХ “Електропривреда Републике Српске” Лука Петровић изјавио је да ЕРС има најповољнији синдикални уговор у Републици Српској.

“Након колегијума директора одржаног у Угљевику 20.октобра имали смо разговор са синдикатом и том приликом изложили низ аргумената о томе шта све пријети ЕРС-у. Из тих разлога смо упоредили параметре колективног уговора који имамо потписан са синдикатом и увидјели смо да ЕРС има најповољнији синдикални уговор у Републици Српској.Код нас минимална плата није 700 КМ него 910 КМ, одлазак на боловање се не плаћа 70% него 100%. На око 80% радних мјеста у двије термоелектране су прихваћени отежани услови рада и самим тим постоји додатак на плату.Наша просјечна плата је далеко изнад јавне управе. Ми имамо регрес који је скоро па просјечна плата Републике Српске. Имамо топле оброке организоване у хидроелектранама и у дистрибутивним предузећима, док у термоелектранама немамо топле оброке већ се организује оброк на самој електрани.Имамо и могућност стимулација у току мјесеца и у току године. Минули рад нам је 0,5% за разлику од осталих који су свели на 0,3%. Када се све то сабере просјечна плата у енергетском сектору је 28% већа од оне у јавном сектору”, рекао је Лука Петровић.

Објаснио је да он мисли да је горе наведено разлог да више не треба да се даје на плате.

“Тачно је да су дистрибутивна предузећа већ у минусу са таквим давањима. Оно што смо усагласили и синдикату предочили да је дистрибутивна дјелатност апсолутно регулисана дјелатност као што је то и Електропренос БиХ. Међутим, свака промјена се тешко прихвата. Дистрибуција нема випе право ни на какав грант, нема право на субвенцију , она искључиво живи од мрежарине, на рачунима грађана и привреде, као што Електропренос живи од преносне мрежарине са рачуна грађана и привреде . Од те мрежарине наша дистрибутивна предузећа не могу да изврше додатну реконструкцију, модернизацију дистрибутивне мреже, већ дају више не плате него што би требали, према регулаторној агенцији, а то значи да иде на уштрб обнављања мреже, што значи да ћемо и даље имати повећане дистрибутивне губитке, и да ћемо угрозити правилник који ступа на снагу 01. 01.2025. године, а везан је за квалитет снабдијевања”, рекао је Лука Петровић.

Како је истакао, нико се не интересује за веће проблеме који пријете ЕРС-у, попут арбитражног поступка против Угљевика, него очекују неке друге расходе.

“Ми морамо изнијети постројење за пречишћавање угља у Гацку, иначе нећемо имати термоелектану Гацко. Ми морамо наставити са инвестицијама као што су Дабар, Мрсово и Бистрица да бисмо имали нове киловат сате и да бисмо одржали трајну цијену електричне енергије јефтином”, објаснио је Лука Петровић.

Генерални директор МХ Електропривреда Републике Српске закључио је:
“Ово су све аргументи. Уколико ви не желите да гледате глобалну него личну слику, онда се морамо размимоилазити”.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
ЕРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!