Република Српска

Усвојена одлука о расподјели средстава од ПДВ-а. Буџет Српске већи за један одсто

Расподјелом прихода, за један одсто већи је прилив средстава у буџет Републике Српске – ову одлуку усвојио је Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ у Бањалуци. Усвојена је и одлука о првом привременом поравнању, према којој ће прилив у буџет Српске бити већи за 14,5 милиона марака – рекао је министар финансија и трезора у Савјету министара, Срђан Амиџић.

Он је додао да је до сада неправедно било да су те уплате ишле по нижим коефицијентима у буџет Републике Српске зато што није био именован министар трезора и финансија у Савјету министара.

Амиџић је рекао да је усвојен и правилник, према којем ће се моћи спровести ослобађање од плаћања ПДВ-а на донирану храну.

Он је навео да ће Управни одбор УИО БиХ још разговарати о путаринама када је ријеч о жељезницама, те о енергетском сектору, рудницима и термоелектранама, уважавајући обавезе према Енергетској заједници и стање енергетских потреба Републике Српске и Федерације БиХ.

– Настојаћемо наћи рјешења која ће уважавати енергетску реалност на простору на којем живимо – истакао је министар финансија и трезора у Савјету министара.

Амиџић је рекао да није добро што је на рачуну још нерасподијељено 220 милиона КМ од путарина, наглашавајући да би ова средства требало ставити у функцију, а да се крајњи коефицијени расподјеле дефинишу путем методологије.

Одговарајући на питање новинара о ставу предсједника Републике Српске Милорада Додика да БиХ треба да постане члан БРИКС-а, Амиџић је навео да треба подржати свако удружење које економски расте јер је економска сарадња добра, не само када је ријеч о БРИКС-у, већ и другим асоцијацијама из ЕУ.

– БРИКС данас представља озбиљну економску снагу. Кина је данас прва економија свијета – истакао је Амиџић.

Говорећи о набавци поростора за УИО БиХ у Бањалуци, Амиџић је истакао да је сва процедура завршена, те да према задњој одлуци Савјета министара укупан износ за набавку овог простора 69,4 милиона КМ, у оквиру којих је 1,9 милиона КМ за набавку намјештаја, а не 100 милиона КМ, како се то у јавности представљало.

– Срамота је и политички неприхватљиво да то до сада није било завршено у Бањалуци. Зашто нико није постављао питање када се простор набављао за регионални центар Сарајево, Мостар или Тузла. Више од 33 милиона КМ заједничких средстава је одвојено да се ријеши смјештај у ова три града, а у Бањалуци није – истакао је Амиџић.

Прије почетка редовне сједнице одржана је конститутивна сједница Управног одбора УИО.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!