Федерација БиХ

Православна гробља у ФБиХ у континуитету мета вандала

Предсједник Одбора за заштиту Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић изјавио је да је у ФБиХ до сада оштећено или оскрнављено око 1.000 православних гробаља, а да остану недирнута само малобројна стара православна почивалишта која су удаљена и на изолованим мјестима.

– Ако не могу да сруше споменик, онда полупају сав мермер изнад земље. Само у Кантону Сарајево, од око 90 православних гробаља, на више од 60 су полупане плоче. Ускоро ћемо имати тачне податке о броју српских гробаља у ФБиХ – рекао је Радановић.

Он је подсјетио да су нека гробља порушена у потпуности, као гробље у Матијевићима код Кладња.

Радановић је навео да је скрнављење гробаља у Хрватској, такође, свакодневна појава, само што вијести о томе не долазе до медија.

– Имамо свакодневне пријаве рушења и разбијања споменика на православним гробљима у Горском Котару, Далмацији, Лици. То разумијемо као јасну поруку да Срби не треба да долазе ни на Задушнице, сметамо им чак и једном годишње, што је порука да и не помишљамо да се враћамо на мјеста одакле смо протјерани – изјавио је Радановић за Политику.

Он је нагласио да виновници обично не буду пронађени нити санкционисани.

На православном гробљу у Санском Мосту које је више пута било на мети вандала прије неколико дана срушена је надгробна плоча у облику крста.

У селу Машићи код Нове Градишке у Хрватској у јулу је срушено 18 надгробних споменика, а претходно су у тој општини уништени и споменици на православном гробљу у Ковачевцу. 

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!