Република Српска

Њемачка обуставила четири инфраструктурна пројекта у Српској вриједна 105 милиона евра

Њемачка је одлучила да обустави четири инфраструктурна пројекта у Српској чија је вриједност 105 милиона евра, саопштила је Амбасада Њемачке.

У Амбасади наводе да је Њемачка савезна влада одлучила да допусти да истекну четири инфраструктурна пројекта у Републици Српској укупне вриједности од 105 милиона евра и да се „на тај начин сукцесивно окончају“.

– Позадина тога је наставак сецесионистичке политике Републике Српске и њеног предсједника Милорада Додика. О овој одлуци обавијештени су Министарство спољних послова БиХ и пројектни партнери. Ријеч је о пројектима рехабилитације хидроелектране Требиње (фаза три и четири), вјетропарка Хргуд, те збрињавање отпадних вода у Градишци. Посљедњи поменути пројекат је предмет сарадње са Швајцарском – наведено је у саопштењу амбасаде.

Додали су да је Њемачка влада у априлу прошле године одлучила да испрва привремено заустави четири инфраструктурна пројекта као реакцију на одлуке Народне скупштине Републике Српске од децембра 2021. године о враћању надлежности.

– Међутим, није дошло до повлачења сецесионистичких мјера које је тражила Њемачка влада. Умјесто тога, предсједник и Влада Републике Српске наставили су с ескалацијом политичке кризе. Савезна влада Њемачке је стога сада донијела одлуку да неће поново покретати обустављене пројекте – тврде у амбасади.  

Истакли су да ће пројекти сукцесивно бити окончани у складу с уговором.

– Ова одлука се експлицитно не односи на остале пројекте њемачке развојне сарадње који се реализују на нивоу БиХ или региона Западног Балкана, укључујући и Републику Српску, као ни на сарадњу с цивилним друштвом – навели су из Амбасаде Њемачке у БиХ.

Нагласили су да Њемачка подржава приближавање БиХ Европској унији.

– Њемачка је спремна даље интензивирати сарадњу са БиХ, како у Федерацији тако и у Републици Српској. Темељни захтјев је, међутим, очување мира, владавине права и територијалног интегритета државе БиХ – стоји у саопштењу.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!