Требиње

Млади љекари задовољни радом. Све студенте медицине из Требиња чека посао у новој болници

Болница у Требињу тренутно има четрдесетак младих љекара специјализаната, што је много више него ранијих година, који имају позитивна искуства у раду са пацијентима и колегама, а своју будућност виде у овој здравственој установи и велике наде полажу у изградњу нове болнице.

ФОТО:СРНА

Билећанин Сава Милојевић прије годину дана је као најмлађи доктор медицине у Републици Српској запослен у требињској Болници, а тренутно има статус специјализанта кардиологије на Интерном одјељењу, гдје обавља посао одјељенског љекара.

ФОТО:СРНА

“Разлога за избор кардиологије има много. Кардиологија као комплексна цјелина остварује индиректно или директно однос са осталим гранама у медицини. Кроз основне студије ме највише привлачио кардиоваскуларни систем”, рекао је Милојевић и додао да, осим клиничког, има жељу да напредује и академски.

Милојевић је рекао да каријеру планира да настави у Болници Требиње, те истакао да је сарадња са старијим колегама и више него коректна будући да се они, колико им обавезе дозвољавају, потруде да објасне и помогну млађим.

“Вјерујем да ће услови у планираној болници бити и више него добри и за медицинске раднике и за пацијенте, те да ће сваки од нас специјализаната, радо се вратити са студија, да ради оно што је годинама учио”, рекао је Милојевић.

ФОТО:СРНА

Уна Богдановић, једна од младих љекара која је од јануара запослена на Одјељењу за плућне болести, каже за Срну да су њена досадашња искуства у раду са пацијентима и колегама само позитивна.

Она је истакла да јој задовољство причињава што знањем може да помогне другима јер бити љекар није професија већ позив.

Богдановићева је рекла да жели да специјализује неку грану интерне медицине, те нагласила да ће, када је ријеч о наставку каријере, Требиње увијек бити њена матична кућа.

“Изградња нове болнице је први корак ка некој свјетлијој будућности. Надам се да наше здравство има перспективу и да идемо узлазном путањом”, рекла је Богдановићева.

Координатор за специјализанте у Болници Требиње Станко Буха рекао је за Срну да је задовољство радити са младим људима, а нарочито са образованим.

“Млади љекари у требињској Болници су углавном они који су током студија имали добар просјек оцјена и имају жељу за усавршавањем”, рекао је Буха који је примаријус доктор, анестезиолог.

Буха је навео да у Болници Требиње има четрдесетак младих љекара специјализаната, те да десетак љекара још није добило специјализацију.

“Тренутно су у Болници највеће потребе за хируршким гранама медицине, за шта је мање заинтересованих љекара, што је разумљиво, јер је ријеч о физички захтјевној, стресној и одговорној медицинској грани, а углавном су плате љекара исте за све, тако да млади људи бирају друге опције”, појаснио је Буха.

Он је навео да би, уколико би се неко од љекара сада јавио за хирургију, гинекологију, урологију и оториноларингологију, одмах добио специјализацију, док је кардиологија доста популарна.

Буха је указао да су лоши услови у којима се тренутно ради у Болници, али да се срећом то не одражава на лијечење пацијената, те истакао да ће изградња нове болнице олакшати рад љекара, али и пацијентима.

“Сви студенти медицине из Требиња могу да рачунају да ће добити посао у требињској Болници, што је довело до тога да тренутно нема љекара на требињском Бироу рада”, изјавио је Буха.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!