Република Српска

Један од највећих произвођача аутодијелова на свијету долази у Српску. Посао нуде за 700 радника

Компанија “Мубеа”, један од највећих произвођача ауто-дијелова на свијету, намјерава да отвори производни погон у Прњавору, а припреме за тај пројекат улазе у завршну фазу јер је овај њемачки гигант објавио оглас у коме нуди посао за 700 радника.

Да ли ће глобални лидер у ауто-индустрији стићи у “малу Европу”, биће познато крајем јула, јер би до тада требало да буду реализована два посла која су директно везана за отварање компаније: заинтересованост домаће радне снаге и уговор који треба да потпишу град Прњавор и представници компаније “Мубеа” којим би се озваничила сарадња.

“Уколико тражите нови посао или желите да промијените постојећи и покажете своје пуне потенцијале, онда је ово прилика баш за вас”, објавили су недавно из њемачке компаније и позвали све заинтересоване да посјете овај линк и осигурају своје радно мјесто у “Мубеа” тиму.

Дарко Томаш, градоначелник Прњавора, потврдио је за “Независне новине” да се са фирмом из Њемачке преговара више од годину дана и да разговори улазе у завршну фазу.

“Још морамо ријешити неке техничке детаље са њима и велика је вјероватноћа да ћемо крајем јула потписати са њима одређени споразум. Оно што они траже као један од предуслова јесте заинтересованост радне снаге. У том контексту они су пустили обавјештење које има за циљ да прикупи информације о расположивој радној снази. Оно што је циљ јесте да та фирма у наредних неколико година запосли тај број људи”, рекао је Томаш.

О колико озбиљној и значајној инвестицији се ради, говори то што “Мубеа” у 20 држава свијета има своје погоне у којима је запослено преко 14.000 радника.

“Могу рећи да се ради о свјетски реномираној компанији која послује у 20 држава и има негдје око 40 погона. А имали су приход од близу три билиона евра у прошлој години”, каже Томаш, те додаје да ће ово бити од изузетног значаја не само за Прњавор, већ за читаву Републику Српску, али и БиХ.

Оно што је чињеница, наводи Томаш, Прњавор нема довољан број радника који тражи њемачка компанија. Али то, како истиче, не би требало да буде проблем.

“Тренутни привредници у Прњавору значајно доприносе нашем локалном развоју и они већ сада запошљавају готово комплетну нашу радну снагу. Морам и да кажем да су просјечне плате у Прњавору много веће него што су у неким другим дијеловима Српске. То исто јесте услов и за фирму која треба доћи. Толико радника колико они траже нема у самом Прњавору, али очекујемо да привучемо људе и из других локалних заједница, не само да раде овдје, већ и да своје мјесто пребивалишта нађу овдје у Прњавору и то ће свакако бити један од наших приоритетних циљева у наредном периоду”, наглашава Томаш.

На том плану, додаје он, руководство града је већ осмислило неколико програма који треба да привуку радну снагу у град на Укрини.

“И радну снагу која је можда отишла вани и ону која нема запосљење у неким другим локалним заједницама у Републици Српској и БиХ”, закључио је Томаш.

Подсјећања ради, представници фирме “Мубеа” прошле године боравили су у БиХ, гдје су разматрали три потенцијалне локације за инвестицију: Пословну зону Александровац у Лакташима, једну локацију у Добоју и Пословну зону Вијака у Прњавору.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!