Привреда

Положен камен темељац за изградњу Хидроелектране Дабар (ФОТО/ВИДЕО)

У мјесту Вријека, општина Билећа, одржана је церемонија полагања камена темељца за изградњу Хидроелектране Дабар у оквиру истоименог пројекта, чија је реализација почела 2016. године.

У присуству званичника Републике Српске и кинеских партнера почели су главни радови.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић истакао је значај почетка изградње Хидроелектарне Дабар, наводећи да ће тиме бити ријешена и друга ургентна питања у Херцеговини, односно да ће се спријечити поплаве које су обилне падавине често узроковале.

Вишковић је истакао значај почетка изградње Хидроелектрана Дабар, која је први енергетски објекат ове снаге и величине на Балкану, након изградње Хидроелектране Вишеград” 1985. године.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да ће киловат-час бити најважнији производ из Херцеговине захваљујући Хидроелектрани Дабар и другим енергетским пројектима.

У обраћању на свечаној церемонији поводом почетка главних радова на хидроелектрани Дабар вриједности 338 милиона евра, Ђокић је истакао да ће овај пројекат омогућити опстанак што више младих на подручје Херцеговине.

Пројекат изградње Хидроелектране Дабар биће завршен за четири године, а сва произведена енергија ићи ће искључиво за извоз, изјавио је данас генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић.

Петровић је рекао да је данас да ће први киловат сати на хидроелектрани бити након три године и осам мјесеци, а на градилишту ће радити 800 људи.

ФОТО:Билећа Online

Почетку радова у билећком насељу Вријека присуствовали су премијер Републике Српске Радован Вишковић, министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић, амбасадор Кине у БиХ Ји Пинг, генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић, као и руководство ЕРС-а, Хидроелектрана на Требишњици, ХЕ Дабра и кинеских партнера из компаније “Гезуба групе”.

Присутни су били и Његово преосвештенство еписког захмско-херцеговачки и приморски Димитрије, градоначелник Требиња Мирко Ћурић и начелници херцеговачких општина.

Ријеч је о хидроелектрани инсталисане снаге 160 мегавата, у оквиру подсистема “Горњи хоризонти”, првој која се гради у региону, послије више од тридесет година.

Наставак изградње пројекта повјерен је кинеској компанији “Гезуба група”, а коштаће 222 милиона евра, од чега је већи дио кредит кинеске Ексим банке.

Рок за изградњу је 46 мјесеци, а електроенергетском систему Републике Српске требало би да да нових 500 гигават часова електричне енергије.

Доводни тунел 12,4 километра биће завршен у овој години, а Кинези би требало да заврше преградну брану Хидроакмулације Невесиње, цјевовод до електране и саму хидроелектрану, далековод и канал кроз Дабарско поље, дужине 6,4 километра.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!