Мостар

У Мостару освештан храм. Први изграђен у долини Неретве после рата

Владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије извршио је јуче чин великог освећења новоизграђене цркве Светог деспота Стефана и преподобне Евгеније у мјесту Ортијеш код Мостара, а освећењу је присуствовао велики број вјерника.

Владици Димитрију саслуживали су свештеници из Епархије –захумско-херцеговачке и приморске.

Владика Димитрије у бесједи је пожелио вјерницима да се у новоизграђеном храму обнављају, рађају, постају Христови људи, људи који немају лажи у свом срцу.

Свима је пожелио  сваког добра, благослова, милости нагласивши да се много трудили око овога храма.

ФОТО:Топ Портал

”Господ је на земљу дошао да помири људе своје са собом и читав свијет и да помири нас једне са другима. Само тај мир иде управо овим редослиједом, да би ми имали мир једни са другим, ми прије свега у самоме себи морамо имати мир и примити духа Светога, дуга мира, , духа љубави, духа милости,  духа заједништва, то је Свети Дух Божији. Ова црква коју смо саградили само је слика цркве Божије. Црква значи заједница људи, заједница хришћана, дакле Господ је дошао да нас учини живим личностима, да нас учини бићима који ће се борити против сваког зла у свом срцу и неће дозволити да се то зло дотакне суштине нашега бића”, казао је владика Димитрија у бесједи.

Он је позвао вјернике да живе истинским хришћанским животом. ”Освећујемо ову цркву, изградили смо је, молићемо се Богу у њој, али без нашег хришћанског живота она је једна празна љуштура. Опростите што то говорим на овај дан. Она има једини смисао да се ми осветимо у њој, да се просвијетлимо, да се у памет доведемо, да се помиримо једни са другима. Ако имамо мржњу било према коме и не трудимо се да свима буде у миру, онда нам џаба храмови и џаба труд, јер Бог хоће труд око срца, да свако своје срце очисти и просвети…Нека би дао Бог да овај храм служи да се ми,  долазећи у њега и сједињујући се са живим Богом, поправљамо”, поручио је владика Димитрије.

Након освећења цркве подијељене су захвалнице заслужнима за изградњу храма. Владика је у име Епархије уручио захвалницу Одбору за изградњу цркве коју је преузео предсједник Одбора Предраг Шупљеглав.

Шупљеглав је подсјетио да је изградња цркве почела након освећења темеља 2018. године. ”Изградњом овога храма остварили смо дугогодишњу жељу мјештана Ортијеша и Лакшевина и желим се захвалити свима који су на било који начин помогли. Ми смо мала заједница, али храбра и одлучна”, казао је Шупљеглав

Он је подсјетио да је први повратак у Мостар остварен управо у Ортијешу, а након тога и Лакшевинама. ”То је била одлука да ћемо наставити да живимо на нашим вјековним огњиштима. Требало је много времена да превазиђемо повратничке потешкоће. Када смо то постигли дошла су на ред размишљања о заједничким потребама и о изградњи цркве. Жеља је била да у изградњу окупимо што више људи”, казао је Шупљеглав.

Захвалио се владици Григорију који је дао благослов за изградњу као тадашњи епископ захумско-херцеговачки, те владици Димитрију уз чију велику помоћ и подршку су превазиђени сви проблеми.

”Кроз изградњу цркве изградили смо јединство и слогу и вјерујем да ће вријеме пред нама то показат. Ова црква сада доминира овим простором и постаје препознатљива. Нисмо жељели никоме да пркосимо, већ да свим људима пружимо руку и градимо бољи живот за наше потомке због којих смо изградили овај храм”, поручио је Шупљеглав.

Мјештани наводе да је ово историјски дан за Србе на југу Мостара који су одлучили да опстану на својим огњиштима и да је овај храм симбол њихове борбе за повратак и опстанак.

Члан Одбора и пројектант храма Ранко Окука каже да је највећи значај овога објекта у духовном смислу и смислу окупљања око њега ”Овај храм нас је све окупио. Ја се надам да ће он бити симбол јединства, како нас Срба, тако и јединства са осталим народима који овдје живе”, поручио је Окука.

ФОТО: Бојан Чабрило;Бојан Црногорац/Топ Портал

Мјештанин и члан Одбора за изградњу Бојан Чабрило истиче да је у изградњу храма уложено много труда и љубави свих мјештана Ортијеша и Лакшевина, како оних који живе ту, тако и многих који су данас расути у свијету.

”Жељели смо да овај дивни храм краси наше насеље, да свједочи нашу вјековну љубав према Христу, Српског православној цркви и буде подстицај да се у њему окупљамо и остајемо овдје заувијек”, казао је Чабрило.

Данас су у Ортијешу били и многи који данас не живе ту, али су врло често присутни и труде се да помогну када год могу. Један од њих је и Бојан Црногорац који наглашава да увијек са радошћу долази у Ортијеш гдје и данас има кућу и учествује у свим активностима српског народа и Цркве. ”Ово је моје мјесто и љубав према Мостару и народу овдје је неизмјерна. Надам се да ћемо и убудуће наставити радити и градити”, каже Црногорац.

Захвалницу за помоћ добио је и Секретаријат за расељена лица и миграције Републике Српске, као и директор Секретаријата Давор Чордаш, затим Министарство за људска права и избјегле БиХ, те још низ појединаца и удружења.

Освећењу цркве присуствовао је посланик у Народној скупштини Републике Српске Илија Таминџија, начелници Невесиња и Источног Мостара Миленко Авдаловић и Божо Сјеран, те представници Града Мостара.

Након освећења за госте и мјештане приређен је ручак, а у програму су наступиле пјевачке групе.

Црква се налази на узвишењу изнад православног гробља у Ортијешу, уз магистралну цесту М-17, а бројни туристи већ сада застају и обилазе је.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
ТОП ПОРТАЛ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!