Невесиње

Скривени драгуљ Херцеговине одушевио Биковића

Скривени драгуљ Херцеговине, стари мост из периода Османлијске владавине Овчији брод смјештен у живописном селу Братач код Невесиња, које је проглашено једним од најљепших села у БиХ, мјесто је на којем је филмска екипа на челу с популарним глумцем Милошем Биковићем снимала сцене за филма “Буди Бог с нама” редитеља Слободана Шијана заједно с Невесињцима.

Наиме, ово је прича о Бошку Токину којег глуми Милош Биковић и о снимању првог авангардног филма на овим просторима, који је нестао мистериозно након снимања. Кроз Токинову причу сазнаћемо истину о његовој судбини. Овим филмом Слободан Шијан, један од највећих српских и европских редитеља који је режирао филмове “Ко то тамо пева”, “Маратонци трче почасни круг” те “Давитељ против давитеља”, овим остварењем се враћа на културну сцену.  Главни глумац Милош Биковић и екипа, али и више од 30 статиста из Невесиња, у понедјељак су снимали кадрове код Овчијег брода.

Директор Центра за културу “Небојша Глоговац” из Невесиња, Александар Вуковић је нагласио да је Милош Биковић посјетио ову установу јуче те да је истакао да се у Херцеговини осјећа одлично као и да је проводећи вријеме у Невесињу уживао у чистом ваздуху и пејзажима нетакнуте природе.

– Одушевљен крајоликом, градом и мјестима кроз која је прошао изразио је интересовање и жељу за новим пројектима које би у сарадњи са Центром за културу “Небојша Глоговац” реализовали већ ове године. Велика је ово част за цијелу општину – рекао је Вуковић.

Додао је да је Биковићева посјета била несвакидашња те да је глумац добронамјеран човјек, расположен да својим искуством допринесе рјешавању проблема који се тичу културе.

О искуству са снимања филма “Буди Бог с нама” за “Глас Српске” говорила је статиста Тања Савић, којој је припала улога сељанчице која се с војском повлачи из Албаније. Она нам је испричала да за наше мало Невесиње овај догађај значи много.

– Надам се да ће оваквих прилика бити још, јер Херцеговина има много тога да понуди. Наша општина се потрудила да филмску екипу дочека како треба, а у понедјељак навече на заједничком дружењу су нам и потврдили да су се одушевили људима и топлином с којом смо их дочекали – казала је Савићева.

Како каже чим је сазнала да Милош Биковић долази да снима дио филма у Невесињу, односно у Братачу те да ће бити потребни статисти, чекала је тренутак да се пријави.

– Имала сам срећу да ме позову. Радити с екипом и глумцем као што је Биковић нешто је што се дешава можда једном у животу. Стварно је диван осјећај – појаснила је Савићева.

Истакла је да је екипа прије свега одговорна и професионална, а како каже дивни су људи што је најважније.

– А о Биковићу шта рећи, осим да је то један велики човјек, зналац у свом послу – додала је она.

Говорећи о снимању с нама је подијелила и анегдоту о момку који је глумио рањеника.

– Момак се смрзао јер је било хладно, а он је читав дан морао да хода покривен деком у раскопчаној кошуљи. Наиме, његовог лика је требало да убију у филму, а ми смо се шалили да га и могу само убити, јер ће се смрзнути заправо – објаснила је она.

У филму “Буди Бог с нама” играју и Слобода Мићаловић, Горан Богдан, Јована Стојиљковић, Небојша Дугалић, Гордан Кичић и други.

Кастинг

Директор Центра за културу “Небојша Глоговац” из Невесиња Александар Вуковић истакао је да је интересовање Невесињаца за кастинг било огромно.

– Само име Милоша Биковића и позив да се људи пријаве изазвало је праву буру у Невесињу. Број заинтересованих је био изнад очекивања. Стручна филмска екипа је изабрала најбоље, а по досадашњим коментарима Невесињци су били на висини задатка – навео је он.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!