Невесиње

Трагајући за лијеком, открио нови посао (ВИДЕО)

Бранимир Таминџија из Невесиња пчеларством се бави већ 16 година, од када је добио дијагнозу мултипла склерозе.

Трагајући за лијеком који би му олакшао тегобе, заљубио се у пчеларство.

Захваљујући пројекту УСАИД-а он планира приближити пчеларство посјетитељима Невесиња, а посебно људима који имају дијагнозу као он.

“Тада сам прочитао да помаже апитерапија, написао сам пројект, подржало га је Министарство пољопривреде Републике Српске и кренуо сам са 20 кошница. Сада моји пчелињаци имају преко 50 кошница. Ми смо добили подршку у виду два стола и четири клупе гдје можемо дочекати наше туристе у пчелињаку када дођу, да могу сјести и дегустирати мед, али и сир од наших сусједа пријатеља”, прича Бранимир за БХРТ.

Он истиче да је потражња за препаратима од меда који могу помоћи ублажавању тегоба код мултипла склерозе велика, али да због обима посла не могу ићи у комерцијализацију.

Жеља му је да помоћу будућих пројеката оспособе простор у којем би се могли обучавати будући пчелари.

“Ми смо у посљедњих неколико година обољелим у Херцеговини дали пет пчелињих друштава и пет кошница, а прошле године смо дали неколико кошница без друштава. И то нам је веома драго, да се сви укључе у ову причу, јер ово је здрава прича, корисна за све људе физички у смислу да изађу из куће у природу, а овдје имају и радну и окупацијску терапију”, прича Таминџија.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!