Невесиње

У невесињском породилишту прошле године рођено 210 беба. Из Билеће се породило 35 породиља

Почетак нове године најљепше вијести донио је из невесињског породилишта, гдје је у предходна два дана рођено шест беба, пет дјечака и једна дјевојчица.

Начелник Одјељења за гинекологију и акушерство Болнице Невесиње Ранко Кокотовић каже да су у прошлој години имали 210 порођаја. Међу новорођеним бебама је 77 малишана чији родитељи имају пребивалиште у Невесињу.

ФОТО:Радио Невесиње

– Породиље долазе из свих мјеста источне Херцеговине. Из Требиња је било 56 породиља, Билеће 35, Гацка 30, Берковића 5 и Љубиња 4. По једна породиља је била из Бања Луке и Трнова, а на нашем Одјељењу породила се и једна Американка, која живи у Требињу – потврдио је Кокотовић.

Он је истакао да се на овом Oдјељењу поред класичних оперативних захвата, раде и ендоскопске операције, и да су у прошлој години имали око 70 захвата више него прије двије године.

Кокотовић је посебно ставио акценат на лапароскопске и хистероскопске операције у циљу лијечења стерилитета које изводи прим. др Лука Анђелић, специјалиста гинеколог из Суботице, наглашавајући да пацијенти долазе из читаве Републике Српске, Федерације БиХ и Црне Горе.

На Одјељењу раде два гинеколога и шест бабица, а један доктор је тренутно на специјализацији. У невесињском породилишту посљедњих година порастао је број порођаја.

– Раније смо имали од 110 до 130 порођаја, а посљедњих година имамо преко 200 – наглашава Кокотовић.

У Невесињу се породила и једна Американка

Главна медицинска сестра Жана Томовић подсјетила је да су почетком прошле године имали једну посебно занимљиву ситуацију, када је на врата породилишта покуцала једна Американка по имену Кејтли Крокер.

– Били смо баш изненађени, а на наше питање зашто је баш изабрала наше породилиште, рекла је да је путем друштвених мрежа и неких пријатеља у Требињу сазнала да смо ми најбољи у Херцеговини и да то одговара неким њеним очекивањима. Порођај је прошао у најбољем реду – рекла је Томовић.

Најрадоснији дан у прошлој години у невесињском гинеколошко-акушерском одјељењу био је 14. април када је рођено пет беба.

Демографски подаци Матичне службе

Према подацима Матичне службе у Невесињу је у 2022. години рођено 77 беба чији родитељи имају пребивалиште у овој општини. У књигу рођених је уписано и 19 малишана који су рођени ван општине Невесиње.

Судбоносно „да“ изговорила су 53 брачна пара, што је на нивоу од претходне године.

Према подацима Матичне службе прошле године је у Невесињу умрло 155 лица.

Подијели...
Извор
РАДИО НЕВЕСИЊЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!