Требиње

Љекари УКЦ-а спасили живот пацијенткињи из Требиња “вјештачким срцем”

Пацијенткињи Боси Вујић из Требиња у Клиници за кардиохирургију Универзитетско клиничког центра Републике Српске (УКЦ ) успјешно је урађен централни (VA) ECMO.

ECMO (екстракорпорална мембранска оксигенација) је захтјевна медицинска процедура код које функцију срца и плућа привремено преузима ECMO апарат

Како наводе из УКЦ, ријеч је о пацијенткињи код које је након кардиохируршког захвата, тј. реконструкције митралне валвуле, наступила дисфункција (инсуфицијенција) десног срца.

“Након 45 минута по доласку пацијенткиње у интензивну његу наступа кардиоваскуларна нестабилност, те су се започели поступци реанимације након чега је пацијенткиња због ревизије враћена у операциону салу. Одлука за примјену ECMO апарата је донесена након 120 минута поновљене екстракорпоралне циркулације и много покушаја спонтане успоставе кардијалне функције”, наводе они, додајући да овај апарат венском и артеријском линијом преузима деоксигенисану крв пацијента и након оксигенације је непулсатилним протоком враћа пацијенту.

Како истичу, тијеч је о вјештачком срцу које захтјева комплентан инвазивни и неинвазивни хемодинамски и респираторни мониторинг.

“Пацијенткиња је након 48 сати проведених на ECMO машини и успоставе кардијалне функције, хемодинамске и респираторне стабилности одвојена од машине и кренуло се у постепено загријавање, буђење и екстубацију пацијентице. У даљем постоперативном току пацијентица је стабилизована и са добрим виталним параметарима отпуштена кући”, рекао је др Никола Шобот, начелник Клинике за кардиохирургију.

Боса Вујић из Требиња се захвалила медицинском тиму Кардиохирургије УКЦ Републике Српске.

“Имала сам срчаних проблема и захваљујући докторима овдје остала сам жива. Имала сам тешку операцију и доктори су уложили велики труд да би ме вратили у нормално стање и то успјешно”, нагласила је Вујићева.

Према ријечима, Владе Ђајића генералног  директора УКЦ Републике Српске

правовремено планирање набавке овакве софистициране опреме још један је од доказа да је пружање најбољих здравствених услуга пацијентима приоритет руководства УКЦ Републике Српске.

“Срећни смо и поносни што смо сачували живот ове пацијенткиње која је била изузетно комплексан случај. Наша Клинка за кардиохирургију наставља да ниже изванредне резултате”, рекао је Ђајић.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!