Занимљивости

Чубриловић заборавио да има стан у Београду?

Недељко Чубриловић, предсједник ДЕМОС-а и министар саобраћаја и веза у Влади РС-а, са супругом Милојом има стан у Србији који није пријавио у имовинском картону. Његов син Ђуро Чубриловић, одборник у Скупштини Града Бања Лука, такођер је изоставио пријавити два пословна простора у овом граду.

Недељко Чубриловић, предсједник Демократског савеза (ДЕМОС) и министар саобраћаја и веза Републике Српске (РС), са супругом Милојом има стан од 30 квадрата у Београду који није пријавио у имовинском картону.

Стан се налази у модерној згради чија је изградња почела 2019. године, у мирном дијелу насеља Вождовац недалеко од фудбалског стадиона „Маракана“. Из београдске Службе за катастар непокретности новинарима Центра за истраживачко новинарство (ЦИН) нису одговорили када су супружници Чубриловић постали власници стана. Међутим, према земљишнокњижном изводу, Чубриловићи су још у јулу 2021. године били уписани као власници овог стана.

Након што му је истекао посланички мандат у Народној скупштини РС-а у новембру 2022. године, Чубриловић је Централној изборној комисији Босне и Херцеговине (БиХ) доставио попуњену изјаву о посједовању имовине, примањима, уштеђевином и осталим вриједностима које имају он и чланови његове најуже породице.

Навео је да посједује стан у БиХ, вриједан пола милиона марака. Ради се о стану од 123 квадрата у Бањој Луци. Новинари ЦИН-а су пронашли да је овај стан Републичка дирекција за путеве РС-а 1998. године купила за скоро 222 хиљаде КМ и дала га Чубриловићу на кориштење. Он је тада био директор Дирекције, а стан је откупио након пет година кориштења за 18 хиљада КМ.

Такођер, пријавио је и стан у Будви на Црногорском приморју који је стекао 1997. године. Процијенио га је на 120.000 марака.

У разговору са новинарима ЦИН-а Чубриловић је давао конфузна објашњења о непријављеној некретнини у Београду. Рекао је да није знао да је сувласник стана, да не зна гдје се налази, „да је то 30-ак и нешто квадрата” те да га је наслиједила супруга.

„Неко наслијеђе преко неке, не знам ни ја која је то (…). Ми ништа око тога нисмо имали никаквих издатака. Родбинска нека прича“, одговарао је на питања новинарке, не завршавајући реченице.

На поновљено питање због чега није пријавио стан, одговорио је: „Нисам знао, чујете ли Ви шта ја говорим!? Нисам уопште знао”. Након тога је спустио слушалицу.

Ни његова супруга Милоја није се могла сјетити када је наслиједила ову некретнину. Каже да је стан празан и да га треба реновирати.

Према подацима из Регистра цијена непокретности Републичког геодетског завода у Србији, цијена некретнине од 35 квадрата у овом дијелу Београда у марту 2023. године је износила око 160.000 марака.

Непријављени стан Недељка Чубриловића се налази у петоспратној згради на атрактивној локацији у мирном крају београдског насеља Вождовац (Фото: Гоогле мапс)

Чубриловићева политичка каријера почела је 2006. године када је именован за министра саобраћаја и веза у Влади РС-а. На министарској функцији се задржао два мандата – до 2014. када је изабран за посланика Народне скупштине РС-а. Мандат је обновио на изборима 2018. године. Двапут заредом је изабран и за предсједника ентитетског парламента.

Након што на опћим изборима 2022. није успио освојити нови скупштински мандат, именован је по трећи пут за министра саобраћаја и веза у Влади РС-а.

Чубриловић је од 2000. до 2018. био члан Демократског народног савеза, када је искључен из ове странке. Убрзо оснива нову странку – ДЕМОС, чији је предсједник.

Изборни закон БиХ обавезује све изабране функционере да у имовинским картонима пријаве сву имовину, приходе и расходе чија је вриједност већа од 5.000 марака. Осим њихове морају пријавити и имовину чланова уже породице. У пракси политичари често избјегавају ову обавезу јер не постоје санкције за нетачно попуњен образац. Они су у обавези да Централној изборној комисији БиХ у одређеном року доставе образац чију садржину даље нико не провјерава.

Ни Чубриловићев син Ђуро Чубриловић није био потпуно искрен када је попуњавао имовински картон. Након што је испред очеве странке ДЕМОС освојио четверогодишњи одборнички мандат у Скупштини Града Бања Лука, на локалним изборима 2020. године је изоставио пријавити два пословна простора у овом граду.

У имовинском картону који је предао ЦИК-у почетком 2021. године написао је да има стан од 78 квадрата вриједан 150.000 марака те пословни простор од 150 квадрата вриједан 350.000 марака. Још је пријавио и власништво аутомобила вриједног 50.000 марака.

Према земљишним књигама, он у Бањој Луци има три пословна простора од 18, 71 и 170 квадрата. Први је купио 2006, други 2016. а трећи 2015. године.

Ђуро Чубриловић није хтио детаљније говорити са новинарима о својој имовини. Рекавши да је све написао у имовинском картону, прекинуо је разговор.

Подијели...
Извор
ЦЕНТАР ЗА ИСТРАЖИВАЧКО НОВИНАРСТВО-ЦИН

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!