Занимљивости

На херцеговачком тибету прави сир у мјешини

На обронцима планинског превоја Морине свој мир пронашао је Саво Спремо, који на овом мјесту проводи четири мјесеца годишње чувајући овце и зарађујући за живот.

Наиме, превој Морине, који својом љепотом, односно природом оставља сваког пролазника без даха, налази се на путу између Невесиња и Калиновика, на надморској висини од 1.600 метара, те управо због тога овај крај називају херцеговачки Тибет.

Екипа “Независних новина”, обилазећи овај крајолик, посјетила је пастира Саву, који у свом стаду има чак 635 овца и неколико крава.

Саво је изабрао да неколико мјесеци годишње проведе управо на Моринама како би зарадио за живот, јер он прави традиционални херцеговачки сир из мјешине, који својим укусом привлачи бројне купце.

Саво нас је у својој колиби угостио уз домаћу ракију, коју сам производи на селу у Невесињу, али и уз традиционални сир из мјеха и пршут, па је тако почео своју причу о свом животу на планини који траје већ 23 године.

“Прије чак 23 године одлучио сам да почнем овај посао заједно са својом породицом. Тада сам, заједно са мајком, оцем и сестром, дошао овдје и почео да се бавим овим послом. Било нам је лако док смо били сви заједно, али онда су, нажалост, мајка и отац умрли, а сестра се удала и ја сам остао сам, али нисам одустао”, прича Саво.

Како је рекао, никада није било лако, јер је стадо које има велико.

“Ја сам још прије неколико година нудио плату од 1.000 КМ, али никог није било да дође да ради. Сада је овдје са мном један чобанин који је дошао недавно, па ми он помаже, јер посла има”, рекао је Саво.

За мужу му је потребно по неколико сати, јер све ради сам ручно.

“Мој радни дан почиње у пет ујутру и траје до 23 часа навече. Млијеко музем ја ручно, а буде га доста, око 110 литара, а онда након муже почињем са прављењем сира за који је потребно неколико сати”, испричао је Саво, додајући да поступак прављења сира иде у неколико фаза.

“Прва фаза је мужа млијека, па онда иде сирење, а након тога млади сир иде у бачву и стоји неколико дана, односно док се бачва не напуни да буде довољно за мјешину, а у мјешини стоји мјесец и више, све док не буде спреман за продају”, казао је Саво.

Како додаје, у једној мјешини на самом почетку буде око 55 килограма сира, али с обзиром на калирање, на крају остане око 45 килограма.

“Ручно од јагњеће коже правим мјешине за сир, а једна буде довољна да у њу стане до 45 килограма. Људи који купују сир од мене су моје сталне муштерије, а скоро да нема дана у току љета да неко не дође да купи сир”, прича Саво, додајући да је највише муштерија из Невесиња, Калиновика и Мостара.

Саво нам је испричао да је неколико пута његово стадо нападао вук, који му је заклао по неколико оваца.

“Овдје има вукова и медвједа, неколико пута ми је кроз тор вук ушао и заклао младе овце и јагњад”, казао је Саво.

На овом превоју нема струје, па је Саво замјену за струју пронашао у соларним панелима које је поставио на своју колибу и захваљујући којима има струју, а сигнал за телефон хвата тако што исти окачи на стуб на малом брду које се налази у близини колибе.

“Један панел сам ја купио прије неколико година, док сам други добио у донацији, добро су дошли, јер без њих сигурно не бих имао струју. Са сигналом за телефон је мало теже, јер га нема, али када телефон окачим на стуб и појачам звук, онда чујем када ме неко од муштерија зове”, казао је Саво.

Саво нам своју причу закључује ријечима да је овај посао врло тежак, али да се веома исплати.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!