Република Српска

Посљедње припреме за самит енергетике. Долазак најавио и мађарски министар Петер Сијарто

У току су посљедње припреме за четврти Самит енергетике у Требињу који почиње 22. марта.

Директор СЕТ-а Александар Бранковић каже да ове године имају рекордан број пријављених учесника.

“Тренутно је више од 600 пријављених. Очекујемо да ће до петка, када ће пријаве бити затворене, бити још неких 40-50 пријављених“, каже Бранковић.

Како каже Бранковић, учесници СЕТ-а долазе из свих земаља бивше Југославије.

“Од звучнијих имена издвојио бих министра иностраних послова Владе Мађарске Петера Сијарта“, каже Бранковић.

Огранизатор овог, можемо већ слободно рећи традиционалног догађаја је МХ Електропривреда Републике Српске, Град Требиње и СЕТ д.о.о. Требиње, а под покровитељством Министарства спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине и Владе Републике Српске.

“Шира јавност је увелико упозната са значајем СЕТ-а и ове године очекујемо рекордан број учесника , што се по досадашњим пријавама већ може претпоставити. Најављујемо долазак највећих енергетских компанија из региона али и највише званичнике земаља региона. Циљ и мисија је окупити све релевантне стручњаке на једном мјесту и говорити о најактуелнијим питањима и проблемима из ове области, те тражити њихова рјешења”, рекао је организатор и директор “СЕТ Требиње”, Александар Бранковић, позивајући све медије да и ове године испрате све актуелности “Самита енергетике Требиње 2023”.

Трендови децентрализације, дигитализације и електрификације велики су потенцијал за револуцију електроенергетског система. Све већи удио обновљивих извора у производњи електричне енергије и уједно њихов утицај на електроенергетски систем постављају све веће захтјеве на убрзани развој самог система. Истовремено, због све веће децентрализоване производње електричне енергије у непосредној близини потрошача или код самих потрошача, снабдјевачима постаје тешко задовољавати све промјењивију понуду и потражњу. Управо у вези са тим у први план све више долазе појмови и техничка рјешења као што су складиштење енергије, микромреже, прилагођавање потражњи и мјере енергетске ефикасности.

У рад Самита укључени су дословно сви релевантни представници енергетског сектора у региону, водећи људи домаћих компанија и институција које обликују индустрију, пословни лидери и креатори енергетских политика те врхунски домаћи и међународни стручњаци из области енергетике. На панелима ће се говорити о темама важним за развој енергетског сектора и усклађености законодавства у државама региона у овој области са Директивама ЕУ, Енергетском политиком и процесом интеграције.

За три дана колико “Самит енергетике Требиње 2023” траје, планирана је Пленарна сесија-убрзање регионалног одрживог плана и прелаз на чисту енергију-улога ЕУ, као и девет панела следећих назива:

Панел 1: Развој инфраструктуре електроенергетских мрежа и оптимизација процеса међусобног повезивања у региону.

Панел 2: Просумери у регији – правни и регулаторни оквир за подршку и третман малих произвођача са фокусом на соларне фотонапонске (ПВ ) системе прикључене на дистрибутивну мрежу.

Панел 3: Како се носити са високим цијенама енергије у регији.

Панел 4: Улога дистрибуиране производње и услуга флексибилности на интеграцију ОИЕ и даљи развој тржишта електричне енергије.

Панел 5: Механизми осигурања енергетске транзиције у корист свих – резултати пројеката инклузивна декарбонизација.

Панел 6: Безбједност енергетског сектора у области мјерења и преноса.

Панел 7: Регионални приступ снадбијевања енергентима (гас, нафта, угаљ) у вријеме енергетске кризе са освртом на процес декарбонизације у регији.

Панел 8: Развој електомобилности у регији

Панел 9: Погонска поузданост рада хидроенергетских и термоенергетских постројења.

“Самит енергетике Требиње 2023” одржава се од 22.до 24.марта 2023.године у Културном центру у Требињу.

“Позивамо Вас да градимо енергетску будућност западног Балкана заједно”, кажу из организације.

Подијели...
Извор
АТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!