Привреда

Очекује се историјска производња струје у овој години

„Хидроелектране на Требишњици“ произвеле су, захваљујући обилним падавинама од почетка године, око 20 одсто више струје него што је планирано, чиме су још једном показале да су гарант електроенергетског система Републике Српске, а очекује се да ће ова година бити једна од најбољих до сада, речено је из предузећа.

Извршни директор за управљање системом у ХЕТ-у Милан Митровић рекао је Срни да је ХЕТ остварио повећану производњу захваљујући дотоцима воде у Билећко језеро, који су од почетка године већи за око 20 одсто од очекиваног просјека, а у овом мјесецу су и троструко већи од очекиваних.

Он је изразио очекивање да ће се такав тренд повећане производње струје наставити, те навео да хидроелектране „Требиње један“ и „Дубровник“ раде пуним капацитетом, а од фебруара ради и Пумпна хидроелектрана „Чапљина“ за заједничку производњу „Електропривреде Републике Српске“ и „Електропривреде ХЗХБ“.

Митровић је истакао да је ниво воде у Билећком језеру сада за око три метра виши од плана и да се у складу са временским прогнозама праве планови о прихватању или евакуацији вода из система.

Он је указао на значај Билећког језера које једино у енергетском систему Републике Српске служи за годишње изравнавање воде, јер зими задржава воду да би се љети када нема дотока могла производити струја, као и у остатку године када су велике падавине.

– Карактеристике рада ХЕТ-а су захваљујући Билећком језеру сличне као код термоелектране која може да ради цијелу годину – прецизирао је Митровић за Срну и подсјетио да је Билећко језеро по запремини највећа вјештачка акумулација на Балкану.

Руководилац за управљање производњом и водама у ХЕТ-у Душко Вујовић рекао је Срни да је предузеће у овој години показало да је гарант електроенергетског система Републике Српске, истакавши да је производња струје одлична и да очекују историјски резултат у овој години.

– Одређене падавине могу се очекивати до краја априла, а укупна производња струје у овој години зависиће и од јесењих падавина – додао је Вујовић.

Он каже да су Билећко језеро и ХЕТ значајни за електроенергетски систем Српске посебно када покривају непланске застоје термоелектрана, па „Електропривреда Републике Српске“ не мора због тога да купује скупу струју на тржишту, чија је цијена због енергетске кризе достизала и до 500 евра по мегават-часу.

Вујовић је изразио очекивање да ће се наставити добар тренд производње ХЕТ-а и цјелокупног домаћег електропривредног предузећа у овој години.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!