Република Српска

Привремено заустављена акредитација приватних факултета под истрагом. Могуће одузимање дозволе за рад

Поновна акредитација одређених високошколских установа у Српској је привремено заустављена рекао је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир.

„Оно што смо могли урадити као управни орган јесте да смо зауставили привремену реакредитацију одређених високошколских установа“, рекао је Будимир новинарима у Бањалуци.

Будимир каже да се ускоро очекују резултати надлежне инспекције која провјерава одређене високошколске установе у Српској у вези са случајем фалсификовања диплома.

Подсјетио је да је ресорно министарство тражило од Агенције за истраге и заштиту (Сипа) БиХ све податке из њихове акције „Кластер“ о којим се високошколским уставама се ради, те да је затим упућен допис Инспекторату Српске да почне са радом на том плану.

Он је навео да ће ресорно министарство по добијању резултата моћи даље законски да поступа, поштујући пресумпцију невиности у свим поступцима.

Будимир је раније рекао да ће, уколико истрага покаже да има разлога, одређеним приватним образовним институцијама бити одузета дозвола за рад.

У акцији „Кластер“ 21. фебруара на подручју Бањалуке, Бијељине, Источног Сарајева, Приједора, Козарске Дубице, Брчког, Травника и Мостара, усмјереној на сузбијање организованог криминала и системске корупције, повезаних са незаконитим издавањем и недозвољеном трговином факултетским дипломама на подручју БиХ ухапшено је 11 људи.

Под истрагом су у Републици Српској факултети „Апеирон“, „Независни универзитет Бањалука – НУБЛ“, „Универзитет за пословне студије – УПС“, „Прометеј“ и „Универзитет за пословне студије и менаџмент – ПИМ“.

Под којим условима високошколска установа престаје са радом?

Подсјећамо у Закону о високом образовању Републике Српске стоји да високошколска установа престаје да ради када, између осталог, надлежни орган утврди неправилности, укључујући незаконито издавање јавних исправа (диплома) или извођење студијског програма без дозволе у складу са овим законом.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
МОНДОСРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!