Република Српска

Уводе се строже казне за крађу струје, природног гаса и топлотне енергије (ВИДЕО)

Новина у Кривичном закону Републике Српске. Уводе се строже казне за крађу струје, природног гаса и топлотне енергије. Тиме се настоје заштитити електро-енергетски ресурси Републике Српске.

Само у прошлој години, у Републици Српској евидентирано је 141 кривично дјело-крађе струје.

Међутим, због “неспретно” дефинисаних аката, пред законом – нису одговарали иако су проузроковали губитке на дистрибутивним мрежама.

– Ми губимо 40 милиона КМ. Свакако да много треба урадити на дистрибутивној мрежи, да би се стварно санирали губици, који су и техничке природе, али се морају елиминисати и крађе, нелегални прикључци и злоупотреба нашег ресурса – рекао је Лука Петровић, директор Електопривреде Републике Српске.

Томе ће се стати у крај новим Кривичним законом! Сви грађани који су супротно важећим прописима користили или злоупотребљавали природни гас, електричну или топлотну енергију – украдену бројку енергента, мораће новчано исплатити или одслужити шестомјесечном, односно трогодишњом затворском казном.

– Свако неовлаштено прикључивање на енергетске мреже, топлотну енергију, кориштења гаса без прописаних мјерних уређаја, мимо важећих прописа се сматра кривичним дјелом – новчане и затворске казне – истакао је Милош Букејловић, министар правде Републике Српске.

Осим, што ће бити кажњени несавјесни потрошачи енергената, те смањени губици на дистрибутивним мрежама допринијеће се и очувању природних ресурса Републике Српске.

– То је штета која настаје свим грађанима Републике Српске, јер та енергија, која је украдена мора бити плаћена произвођачима и то плаћају дистрибутивна предузећа, што умањује интрвенциону способност за санацију и одржавање мреже – навео је Драган Чавић, директор Електрокрајине Бањалука.

О измјенама члана Кривичног закона, који се односи на крађу струје, топлотне енергије или природног гаса, као и други приједлози и нацрти закона које је Влада Републике Српске утврдила, биће расправљано већ наредне седмице на сједници Народне скупштине.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!