Република Српска

Сви произвођачи струје из система ЕРС-а приказали добит

Сва производна и дистрибутивна предузећа из система „Електропривреде РС“ остварила су позитиван финансијски резултат у пословању прошле године, а најбољи је ХЕТ, који је приказао добит од 23,8 милиона КМ.

ФОТО:Топ Портал

Илија Таминџија, извршни директор у производном предузећу „Хидроелектране на Требишњици“, за Српскаинфо каже да су остварили готово четири пута већу добит него годину прије захваљујући, прије свега, повољнијим уговорним условима са ЕРС.

– Такође, нисмо нешто повећавали трошкове и пословали смо домаћински. Исто је важно напоменути да нисмо имали потешкоће са производњом упркос суши, јер имамо обезбијеђење акумулационе изворе – истиче Таминџија.

ХЕТ има фирму кћерку, а то је ХЕ „Дабар“, која је у изградњи. Консолидовани финансијски резултат са њима је око 18 милиона КМ због трошкова на плате запослени у ХЕ „Дабар“.

Иначе, у години енергетске кризе и рекордно високих цијена електричне енергије, пет произвођача струје из система ЕРС приказала су укупну нето добит од 43,5 милиона КМ.

Иза ХЕТ-a, највећу добит има РИТЕ “Гацко”, око 10,8 милиона КМ, те предузеће „ХЕ на Врбасу“ око 5,4 милиона КМ, затим „ХЕ на Дрини“, које су приказале добит од 2,9 милиона КМ, те РиТЕ „Угљевик“ 573.895 КМ.

ФОТО:ЕРС

Занимљиво је да су хидроелектране имале значајан финансијски резултат прошле године иако је била суша.

Такође, треба напоменути да је ТЕ „Угљевик“ била ван система више од мјесец дана због редовног ремонта.

Када су у питању дистрибутивна предузећа, њих пет је остварило добит од 5,7 милиона КМ, а највећи резултат су приказали у „Електродистрибуцији“ Пале (3,6 милиона КМ) и „Електро Бијељина“ (1,2 милиона КМ).

ФОТО:Електрокрајина

„Електрокрајина“ је приказала нето добит од 605.228 КМ, а позитиван резултат је крајем прошле године најавио директор предузећа Драган Чавић.

– Иако смо се ове године нашли под ударом инфлаторних трошкова свих врста репроматеријала и других расхода, очекујем да ћемо 2022. вјероватно окончати са неким позитивним финансијским резултатом – рекао је Чавић.

“Електрохерцеговина” Требиње приказала је добит од 201.133 КМ, а најмањи резултат има “Електро Добој” 67.532 КМ.

Међутим, јавности није познато какав је финансијски резултат на нивоу Холдинга јер матично предузеће „Електропривреда РС“ још није јавности предочило те информације. Управо матично предузеће тргује струјом, и на домаћем и на страном тржишту.

Ипак, министар енергетике и рударства РС, Петар Ђокић, још је крајем прошле године најавио да ће матично предузеће ЕРС завршити са губитком.

ЕРС јесте извозно оријентисана, али Ђокић каже да су енергетска криза, суша и лош рад Термоелектране “Угљевик” донијеле  Електропривреди Републике Српске велике проблеме, па ће ова електропривреда годину завршити с губитком.

– Због лоше хидролошке ситуације и потребе да увози електричну енергију, ЕРС ће ову годину завршити са губитком. Слиједи поскупљење струје за привреду, док ће се домаћинства подстицати на штедњу – изјавио је Ђокић.

Министар Ђокић је навео да је ЕРС у прошлој години потрошила више од 35 милиона евра на увоз електричне енергије, а један од главних разлога било је непланско искакање са мреже Термоелектране “Угљевик”, чак 24 пута, што је довело до великих трошкова.

– Због тога је ЕРС морао да купује струју, и да је у неким периодима плаћа и по 500 евра по мегават – сату (MWh). А, та струја, је онда, како је навео министар, испоручивана потрошачима по цијенама које су неколико десетина пута мање – рекао је Ђокић.

Када је повољна хидрологија и када термоелектране раде без проблема, како је рекао, ЕРС може да произведе око 35 одсто више електричне енергије него што је потребно за домаћу потрошњу, али у прошлој години то није био случај. Подсјетио је да је у питању друга сушна година.

ФОТО:АТВ

УВОЗ СТРУЈЕ ДРАСТИЧНО ПОВЕЋАН

Директор Електропривреде РС, Лука Петровић, изјавио је почетком септембра прошле године да трпи велике губитке два мјесеца због испада из система РиТЕ “Угљевик”.

– Због тога купујемо изузетно скупу струју из Француске за потребе домаћих потрошача. Редован ремонт термоелектране у Угљевику је требао да буде у априлу. Међутим, на јавни позив се жалило неколико фирми и то се развукло цијело љето. Замислите сада шта се дешава када Термоелектрана ради толико без ремонта. Управо то да стално испада због чега морамо куповати струју на слободном тржишту како не бисмо искључивали домаће потрошаче – навео је Петровић.

Ремонт ТЕ “Угљевик” трајао је 40 дана, почевши од 25. септембра.

Подијели...
Извор
СРПСКА ИНФО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!