Република Српска

Шмит наметнуо одлуку о Меморијалном центру у Сребреници. Ево коју је одредбу измијенио

Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје, наметнуо је измјену Закона о Меморијалном центру Сребреница-Поточари.

Новом одлуком Шмит, чије именовање није прошло у Савјету безбједности УН, промијенио је члан поменутог закона чиме је обезбиједио да се новац који је депонован за укоп настрадалих у Сребреници може користити и за, како је навео, “промовисање истине о геноциду”.

Овом одлуком Шмита, Меморијалном центру Сребреница осигурано је, како преносе поједини медији, шест милиона КМ за пројекте реконструкције и конверзије инфраструктуре, развој нових музејских садржаја и начуно истраживачких делатности, што је још раније тражио Управни одбор Меморијалног центра.

Шмит се у одлуци позива на овлаштења која су му дата чланом В Анекса 10 (Споразума о цивилној имплементацији Мировног уговора), Општег оквирног споразума за мир у БиХ, затим на Закључке Конференције за имплементацију мира одржане у Бону 9. и 10. децембра 1997. године.

– С обзиром такође да, након пажљивог просуђивања и узимајући у обзир велики број жртава које још увијек нису достојанствено сахрањене, Управни одбор Меморијалног центра Сребреница-Поточари процјењује да је мање од половине средстава расположивих из донација неопходно резервисати за потребе пројеката укопа и подизања нишана, а да су Меморијалном центру Сребреница-Поточари хитно потребна и додатна средства за друге намјене како би вршио свој мандат и испуњавао своје циљеве, укључујући, између осталог, изградњу и одржавање центра, активности сарадње са сличним центрима, фондацијама и удружењима широм света, као и активности у провођењу његове улоге у промовисању истине о геноциду – наводи Шмит у својој одлуци.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!