Република Српска

„Електропривреда Српске“ гради мрежу станица за пуњење електричних аутомобила

„Електропривреда Републике Српске“ креће у изградњу мреже за пуњење електричних возила у коју ће уложити 2,4 млиона марака. Ако се план испуни, сваки четврти пуњач у Босни и Херцеговини биће њихов.

Планом јавних набавки овог предузећа, предвиђена је израда студије изводљивости за 50 станица на коју ће бити утрошено 400.000 КМ, а затим и њихово постављање које ће према процјенама коштати два милиона марака.

Финансије су обезбјеђене из властитих средстава, а за сада остаје нејасно хоће ли се кориштење пуњача наплаћивати или ће бити бесплатно као што је сада случај на већини станица. На упит КАПИТАЛ-а, до објаве овог текста одговор није стигао.

Генерално, у Босни и Херцеговини је постављено 180 пуњача са 216 конектора. Већи дио истих је доступан свима, док је одређени број резервисан, примјера ради за госте хотела и трговина који су их купили.

Иако је број електричних аутомобила у БиХ и даље безначајан, у Удружењу за електромобилност кажу да је потребно радити на инфраструктури.

„Потребно нам је још станица, поготово са брзим ДЦ пуњачима којих имамо десетак у цијелој земљи. Већина постојећих су спори, а знамо колико нам је вријеме свима битно када негдје идемо“, казали су они.

Иначе, на њиховој интернет страници цхаргербих.ба налази се мапа са свим пуњачима у БиХ, а ту су и информације о томе која је њихова снага као и коме је све доступан те да ли се плаћа.

Електрични аутомобили у Босни и Херцеговини су на нивоу статистичке грешке.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ у прошлој години увезено их је 70, а годину раније 48.

На увоз нових електричних аутомобила у БиХ у наредној години се неће плаћати царина како би се стимулисао овај вид транспорта, преноси Капитал.ба.

За аутомобиле на хибридни погон царина ће бити спуштена са 15 на пет одсто.

Увозници сматрају да ће то бити добар подстицај за развој е – мобилности.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
Билећа Online

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!