Фоча

Радови на ХЕ “Бистрица” почињу у марту?

Градња хидроелектране “Бистрица” и три мале хидроелектране инсталисане снаге 39 мегавата, с укупном годишњом производњом 152 гигават-часа електричне енергије, требало би да почне наредног мјесеца.

Потврдио је ово за “Независне новине” Дејан Павловић, директор ХЕ “Бистрица”, који је истакао да је прије неколико дана извршена редовна докапитализација предузећа.

“До сада смо нашим кинеским партнерима уплатили 30 милиона евра за овај пројекат. Ова докапитализација је редова процедура, а укупна вриједност пројекта је 102 милиона евра. Уговор је потписан крајем децембра 2019. године у Пекингу, а све иде планираном динамиком”, истакао је Павловић.

Он је потврдио да је Окружни суд у Бањалуци поништио одобрење Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС за грађење хидроелектране на ријеци Бистрици.

Иначе, овим рјешењем се инвеститору даје одобрење за грађење  хидроелектране “Б-2а”, снаге 7.243 мегавата, на територији Фоче.

“Тражили смо од суда ванредно изјашњавање и мислим да ће то у догледном периоду бити позитивно ријешено и да ће се све три хидроелектране почети градити у планираном термину, а то је током марта. Тада би требало да почнемо са грађевинским радовима, односно са пробијањем тунела на позицији Б1. До сада су завршени сви припремни радови”, нагласио је Павловић.

У измјени одлуке о оснивању ХЕ “Бистрица” пише да је на приједлог Надзорног одбора Мјешовитог холдинга “Електропривреда РС” и сагласно препоруци Одбора за ревизију МХ ЕРС из Требиња, “Хидроелектране на Дрини” из Вишеграда, донесена одлука о измјени и допуни одлуке о оснивању хидроелектране “Бистрица”.

“Основни капитал друштва је укупна вриједност удјела. Укупан основни капитал друштва, уписан и уплаћен, износи 78.737.376 КМ, од чега 7.519.665 КМ процијењене вриједности власничких права на ревидираној пројектно-техничкој документацији сачињеној на реализацији изградње хидроелектрана на Бистрици и Јањини, и у новцу 71.217.710 КМ. Остале одредбе остају на снази”, стоји у измјени одлуке о оснивању ХЕ “Бистрица” која је објављена на Бањалучкој берзи.

Недељко Перишић, директор “Хидроелектрана на Дрини”, које су власник ХЕ “Бистрица”, казао је да у овом тренутку предузеће не остварује профит, јер је у изградњи, те да они као власник користе докапитализацију као једини начин да пласирају финансијска средства у своје предузеће.

“До сада је пласирано више од 70 милиона КМ које су утрошене у испуњавање разних обавеза које предузеће има. Одлуке суда не бих коментарисао, само напомињем да се односе на једну од три хидроелектране, као и да ће менаџмент ХЕ ‘Бистрица’ тражити да се одлука преиспита. Сматрам да ће грађевински радови почети у марту, као што је планирано, када ће бити окончани припремни радови. Наглашавам да је пројекат изградње у свим планским и стратешким документима нашег предузећа, ЕРС-а и Владе Републике Српске позициониран на самом врху и да нам је заједнички интерес да се што прије заврши и почне са производњом електричне енергије”, навео је Перишић.

Скупштина акционара предузећа “Хидроелектране на Дрини” из Вишеграда подржала је крајем октобра прошле године одлуку Надзорног одбора да се изврши докапитализација хидроелектране “Бистрица” повећањем основног капитала овог предузећа од стране оснивача друштва и то у износу од 30 милиона КМ.

Подсјећамо, почетком децембра 2019. године, приликом посјете Народној Републици Кини, Радован Вишковић, предсједник Владе РС и Суо Шухе, предсједник управе Кинеске националне аеро-технолошке корпорације за међународни инжењеринг (АВИЦ) потписали су споразум о изградњи ХЕ “Бистрица”.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!