Бања ЛукаКултура

Бећковић о Мому Капору: Херцеговци су за њега говорили “благо његовој мајци”

У Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ у Бањалуци, у суботу 18. фебруара, одржан је скуп посвећен српском књижевнику и умјетнику Моми Капору о коме су надахнуто говорили академици Матија Бећковић и Ранко Поповић, као и чланови његове породице.

“Момо је био неуморан и за живота, а није престао ни послије смрти када се појављују његове књиге које нису биле објављене док је још био жив, па и његова сликарска ђела као на вечерашњој изложби”, рекао је новинарима Бећковић поводом одржавања “Сјећања на Капора”.

Он је рекао да се мало зна да је Капор својим битисањем, након немилих дешавања која су га својевремено задесила, славио живот и своју мајку која га је спасила.

“Они у Херцеговини који су слушали како то Капор ради са својим раскошним даром говорили су – благо његовој мајци”, пренио је Бећковић.

Капорова супруга Љиљана, која је аутор изложбе, изразила је задовољство што су о Моми и његовим сликарским и другим ђелима вечерас говорили пријатељи.

Први човјек Галерије АНУРС-а Миливоје Унковић рекао је да су на изложби изложена ђела и библиографске јединице Моме Капора, с циљем да се споје у једно његово умјетничко књижевно и ликовно стваралаштво.

Он је рекао да је ову изложбу, од отварања у јануару, до сада виђело више од 4.000 грађана и ђеце.

“Изложба траје до 8. марта”, рекао је Унковић.

Овом догађају је присуствовао предсједник АНУРС-а Рајко Кузмановић, те бројна публика из Бањалуке, Српске и Србије.

Изложбу чине 44 сликарска ђела, рани Капорови радови и цртежи, али и експонати као што су писаћа машина, документи и чувена слика Капора са мајком која је погинула током бомбардовања Сарајева и заштитила га својим тијелом.

Момчило Момо Капор /1937– 2010/ био је српски сликар, књижевник, новинар, те члан Сената Српске и АНУРС-а. 

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!