Република Српска

Универзитет у Источном Сарајеву најбоље рангиран универзитет из Српске

Према најновијим подацима свјетске Вебометрикс ранг-листе универзитета из јануара 2023. године, Универзитет у Источном Сарајеву остварио је нови напредак на позицији у Босни и Херцеговини, те у односу на извјештај из јула 2022. године гдје се налазио на трећем мјесту, заузима друго мјесто од 46 рангираних високошколских установа из БиХ и прво мјесто од универзитета у Републици Српској.

У односу на јул 2022. године, Универзитет је напредовао за 43 мјеста и сада се налази на 3.180 позицији у свијету.

Ово је најбоља позиција коју је Универзитет остварио на Вебометрикс ранг-листи за од када је први пут уврштен, посебно када се узме у обзир да је рангирање обухватило више од 31.000 универзитета.

Приликом рангирања се у обзир узимају три индикатора: видљивост универзитета (50 одсто ранга, односи се на број екстерних линкова универзитета), отвореност (10 одсто ранга; односи се на цитираност истраживача) и изврсност у научноистраживачком раду (40 одсто ранга, односи се на цитираност научно-истраживачких радова).

Први на листи у свијету су Универзитет Харвард, Универзитет Стенфорд и Масачусетски институт за технологију, док у Европи листу предводе Универзитет Оксфорд, Кембриџ и УЦЛ Универзитетски колеџ у Лондону.

Побољшање позиције Универзитета резултат је велике посвећености и рада свих запослених наставника и сарадника на Универзитету, посебно у области науке и истраживања, којима овим путем желимо да се захвалимо.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!