Невесиње

Невесиње добија соларни парк од 880 милиона марака

Влада Републике Српске додијелила је компанији “ETMAX” концесију за градњу и кориштење соларног парка “Невесиње”, пројекта вриједног 880 милиона марака.

Концесија се додјељује на период од 50 година, а уговор ће бити потписан у наредних 60 дана.

Значајно је нагласити да се ради о концесији и пројекту, који је тренутно један од највећих овог типа на подручју  Европе.

“Рок за  пројектовање  је двије године, а рок за извођење радова је четири године”, каже за КАПИТАЛ Синиша Максимовић, директор компаније “ETMAX”.

Појашњава да је укупна снага соларног парка 500 мегавата, а да је сачињен из једне електране од 200 и шест електрана од 50 мегавата.

Такође, директор “ETMAX”-а истиче да се значај овог пројекта огледа посебно у томе, што ће домаћа компанија, која је већ лидер у области пројектовања и изградње соларних електрана, добити прилику да значајно убрза развој цјелокупног сектора ОИЕ код нас, те да дугорочно унаприједи производне капацитете ове  гране индустрије.

То за све нас значи, да ћемо регионално постати вишеструко конкуретнији у овој области, а да су носиоци развоја домаће компање, што је најважније.

Иначе, Влада Републике Српске обавезала је “ETMAX”, да по основу једнократне концесионе накнаде уплати око седам милиона марака.

Такође, за сваки киловат електричне енергије са ових постројења Српска ће добити 0,0055 КМ.

“Ако концесионар у року од 60 дана не потпише уговор о концесији, губи сва утврђена права”, напомињу у Влади Републике Српске.

У општини Невесиње поручују како инвеститор од њих може очекивати сву могућу подршку.

“Општина ће имати корист од такси и концесионих накнада, а према нашим информацијама запослиће се и значајан  број људи, који ће радити на изградњи и монтажи електрана. Такође, из компаније ETMAX-a, су истакли да планирају да током 2023. године у Невесињу, оснују погон за производњу дијела опреме за електране, а која ће производити компоненте и за потребе изградње соларног парка, те да ће се на овај начин отворити 100 нових радних мјеста, на подручју општине. За нас је то значајан развојни искорак”, казао је начелник Невесиња Миленко Авдаловић.

Подијели...
Извор
КАПИТАЛ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!