Мостар

Саборна црква у Мостару поново свијетли

Саборна црква Свете Тројице у Мостару вечерас је поново засвијетлила над овим градом, након што је почетком децембра прошле године девастирана на начин да су покидани електрични каблови и црква остављена у мраку, да су утихнула звона и стали сатови.

Након што су електричари скоро два мјесеца, свакодневно радили на отклањању квара вечерас су први пут упалили свјетла и урадили тестирање.

Старјешина Саборне цркве у Мостару Душко Којић за Топ Портал каже да је уложено много труда да се учињена штета санира и захвалио се свима који су се укључили и помогли.

”Саборна црква свијетли опет изнад Мостара што код нас изазива осјећај и среће и поноса”, каже Којић.

Он додаје да је расвјета данас прорадила, а да је вечерас и сутра тестирање. ”Ако не буде потешкоћа она остаје овако. За сада нема никаквих проблема. На санацији су радили мајстори из Мостара. Разним импровизацијама су кроз постојеће канале и зидове успјели да доведу неколико хиљада метара кабла, споје и поново прикључе расвјету”, каже свештеник Којић.

Он додаје да звона, нажалост нису поправљена. ”Тешко и да ће се поправити. Настојаћемо и то да урадимо, али не знам да ли ће бити могуће и колико ће требати времена”, додаје.

Да се уништена расвјета на цркви поправи помогли су Влада Републике Српске, Електро-Херцеговина, Град Мостар, Јеверејска општина Мостар, Муфтијство мостарско, Митрополија црногорско -приморска, Влада ФБиХ, Влада ХНК, општине Источни Мостар, Рудо, Берковићи, Ново Горажде, Чајниче, те бројни грађани који су позивима на хуманитарне бројеве донарали средства.

Којић каже да нема никакве информације о томе да ли је починилац девастације Саборне цркве пронађен.

Подијели...
Извор
ТОП ПОРТАЛ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!