Република Српска

Тоне смећа плутају Дрином. Угрожена производња струје у Вишеграду

Ријека Лим, која од Црне Горе и Србије до Српске протиче кроз десет општина, поново доноси “плутајући отпад”. Због обилних падавина, Лим и Дрина су подивљали и сапрали сав људски немар одбачен на дивљим и несанитарним депонијама, који је допловио до Вишеграда. Три државе – Србија, Црна Гора и БиХ, на иницијативу Републике Српске, и даље покушавају да се ухвате у коштац с овим проблемом.

општине Вишеград, наглашава да на крају испада да општина Вишеград и ХЕ на Дрини једине чисте отпада, јер док, како каже, није било ланчаница, све је одлазило у Србију у Бајину Башту.

Драган Љељен, члан Општинског вијећа у Прибоју одговорно тврди да општине Вишеград и Прибој чисте туђи отпад, а да, како каже, немају ни један килограм свог смећа.

Из Владе Црне Горе – за сада без одговора. У сливу ријеке Лим у Црној Гори је пет општина, а три у Србији. Плутајући отпад покупљен са дивљих и несанитарних депонија, некад је заустављао и производњу струје у Хидроелектрани Потпећ.

– На обалама Лима живи око 180.000 становника, те се ту скупи негдје око 45 хиљада тона отпада који кад заврши у Лиму ми имамо еколошку катастрофу – каже директор Лимских хидроелектрана из Нове Вароши Предраг Шапоњић.

С обзиром да ријеком Лимом долазе отпад из Црне Горе, из те државе морају предузети све неопходне мјере да се ријеше отпада на својој територији, истиче Свјетлана Радусин, помоћница министра за заштиту животне средине Републике Српске.

Посљедње бујичне поплаве Лимом, Дрином и њиховим притокама на ријечне ланчанице код Вишеграда нанијеле су више од 10.000 метара кубних отпада. Еколошки активисти позивају владе три државе да конкретизују активности да би се зауставило “дивљање људског немара“ са плутајућим отпадом.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!