НевесињеТуризам

Село из Источне Херцеговине међу 14 најљепших у БиХ

У оквиру пројекта подршке одрживом развоју проглашено је 14 најљепших села у БиХ. Такмичење је организовано у склопу Удружења за развој руралног туризма у БиХ (Алтерурал – партнер УСАИД-а)

Награђена су села: Благај (Град Мостар), Мијаковићи – Бобовац (Вареш), Братач (Невесиње), Гуча Гора (Травник), Краљева Сутјеска (Какањ), Крупа на Врбасу (Бањалука), Мартин Брод (Бихаћ), Острожац (Цазин), Пецка (Мркоњић Град), Прокошко језеро (Фојница), Равно (Равно), Ступе – Жабљак (Ливно), Умољани (Трново) и Вранци (Крешево).

ФОТО:Радио Невесиње

У кратком опису Братача наводи се да је истински скривени драгуљ источно-херцеговачког краја. Ово село открива зачуђујуће богатство историјског насљеђа на невесињској висоравни – античке римске остатке, средњовјековни мост и најстарије традиционалне игре, познатије као Невесињска олимпијада.

ФОТО:Радио Невесиње

Најљепша села изабрана су уз помоћ стручног жирија састављеног од стручњака из области архитектуре, насљеђа и руралног развоја. Свечана церемонија проглашења изабраних села и додјела цертификата уприличена је јуче у просторијама Спољнотрговинске коморе БиХ. Церификат је преузела Славица Самарџић.

Ова насеља ће се сада придружити престижном клубу локација у другим државама широм свијета за која се показало да су значајно профитирала у туристичком, али и економском смислу.

Побједницима ће бити пружена дугорочна подршку кроз едукацију, публицитет и умрежавање како би им помогли да развијају туризам истовремено чувајући  природно и културно насљеђе.

“Не само да ће бити означени као вриједне туристичке дестинације које треба посјетити, него ће то представљати један потицај за бржи економски развој у локалним заједницама, али и шире”, рекла је директорка Мисије УСАИД-а у БиХ Кортни Чаб, објавио је Агроклуб.

Награда ће, како је додала, допринијети отварању нових радна мјеста, нових прилика за остваривање дохотка и направиће се боље везе које ће омогућити чување културног и природног наслијеђа у локалној заједници и шире.

ФОТО:Радио Невесиње
Подијели...
Извор
РАДИО НЕВЕСИЊЕМОНДО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!