Друштво

Укида се подјела на зимску и љетну тарифу струје и уводи јединствена

Од 1. јануара више неће бити подјеле на зимску и љетњу сезону, већ ће важити јединствени тарифни ставови за цијелу годину, а у зависности од потрошње електричне енергије цијена ће бити повећана за одређени проценат, одлучила је данас Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске.

Секретар Комисије Александар Јегдић рекао је да је на данашњој сједници донесена одлука о утврђивању тарифних ставова за коришћење дистрибутивног система, те одлука којом је утврђена цијена енергије за јавно снабдијевање.

– На основу ове двије одлуке су утврђени јединствени тарифни ставови за јавно снабдијевање купаца електричном енергијом у Републици Српској. Ступањем на снагу Одлуке о тарифним ставовима за јавно снабдијевање, од 1. јануара тарифни ставови нису подијељени на зимску и љетњу сезону као до сада. У примјени на зиму и љето, важиће јединствени тарифни ставови за цијелу годину – рекао је Јегдић.

Он је додао да ће сваки рачун, у зависности од потрошње, имати различит проценат повећања, наводећи да није могуће рећи колико је просјечно повећање цијене електричне енергије за грађане.

– Ако поредимо рачун који ће грађани платити за струју у децембру и у јануару, за поједине купце у зависности од потрошње ће доћи до смањења износа на рачунима. Уколико поредимо рачуне из претходних тарифних ставова, доћи ће до одређеног повећања у односу на рачуне за љетњи период раније, у зависности од потрошње купаца – рекао је Јегдић.

Шефица сектора за тарифе и тржиште Регулаторне комисије за енергетику Нада Ћеранић објаснила је да ће за потрошњу од 400 киловат-часова рачун укупно износити 55,32 КМ од чега ће мрежарина износити 30,80 КМ, за енергију 21,76 КМ, јавно снабдијевање 2,48 КМ, обновљиви извори енергије 0,28 КМ.

– Рачун за ову потрошњу по претходним тарифним ставовима износио би зими 58,88 и у љетњој 46,43 што представља промјену, односно повећање од 5,1 одсто – рекла је Ћеранићева.

Она је додала да ће грађани који троше 1.200 киловат-часова електричне енергије плаћати рачун у износу од 166,01 КМ, што је повећање за 14,7 одсто.

– Рачун за овог купца у зимској сезони према старим тарифним ставовима износио би 162,32 КМ или у љетњој сезони за исти број киловат-часова 127,15 КМ, што у просјеку даје повећање 14,7 одсто – навела је Ћеранићева.

Повећање цијене електричне енергије за оне који троше 800 киловат-часова износиће 10,3 одсто.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!