Привреда

Потписани концесиони уговори за изградња соларне електране и вјетроелектране у Билећи. Пројекти вриједни више од 200 милиона марака

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и директор привредног друштва „B&B сунце вјетар“ д.о.о. Билећа Недељко Бабић потписали су данас у Бањалуци два уговора о концесији и то Уговор о концесији за изградњу и коришћење соларне електране „Планик“ и Уговор о концесији за изградњу и коришћење вјетроелектране „Планик“.

Оба будућа постројења су на подручју општине Билећа.

Инсталисана снага будуће соларне електране „Планик“ ће износити 80 МW, процјењена годишња производња 106 GWh, а електрана ће бити изграђена у наредне двије године.

Концесија је додијељена на период од 27 година, а процјењена укупна вриједност инвестиције за реализацију овог пројекта износи 136.908.100 КМ.

Инсталисана снага будуће вјетроелектране „Планик“ ће износити 39,6 МW, процјењена годишња производња 93,20 GWh, а електрана ће бити изграђена у наредне двије и по године.

Концесија је додијељена на период од 27 и по година, а процјењена укупна вриједност инвестиције за реализацију овог пројекта износи 101.527.135,00 КМ.

Концесионар је прије закључења уговора о концесији у буџет Републике Српске уплатио једнократну накнаду за уступљено право у износу од  507.635,60 КМ за вјетроелектрану и 684.540,00 КМ за соларну електрану.

Концесионар ће након изградње за свако постројење у буџет Републике Српске плаћати концесиону накнаду у износу од 0,0055КМ по произведеном киловат-сату (kWh) електричне енергије, од чега ће 95% средстава бити усмјерено у буџет општине Билећа.

Подијели...
Извор
АТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!