Република Српска

Српска уводи блок тарифе за струју. Ево шта то значи за потрошаче

До 500 потрошених киловата приликом обрачуна електричне енергије у категорији домаћинства плаћаће се по једној цијени, од 500 до 1.500 киловата по другој, а од 1.500 по трећој цијени, наводи се у Нацрту тарифног система за продају електричне енергије и коришћење дистрибутивне мреже, који је објавила Регулаторна комисија за енергетику РС.

Подсјећамо, “Независне” су раније писале да је могуће увођење “блок тарифа”, те је Владислав Владичић, предсједник Регулаторне комисије за енергетику РС, потврдио да ће се ићи с оваквим приједлогом да се до 500 потрошених киловата обрачунава по истој цијени, а од 500 па надаље по већим.

Владичић је тада појаснио да је приједлог да ако се потроши, на примјер, 800 киловата, до 500 потрошених се обрачунава по истој цијени, а дио од 300 по другој – већој.

“Према овом приједлогу остављају се сваком исте могућности, нема дискриминације. Да је, на примјер, приједлог да се од једног до 800 потрошених киловата наплаћује по увећаној цијени, онда би постојала дискриминација. Биће и јавно разматрање и расправа и свако ће имати могућност да дође и да своје примједбе и сугестије, и писмено и лично. То је само приједлог, ништа не прејудицирамо”, казао је Владичић.

Према његовим ријечима, слиједи усвајање правилника, уколико се они уопште усвоје и промијени цијена.

“Имамо захтјев за мрежарину који су поднијела дистрибутивна предузећа, али постоји и најава да ће бити поднесен захтјев и за цијену електричне енергије, али још није. Ове године се неће мијењати ништа, то можемо очекивати тек од наредне”, навео је раније Владичић.

Како се истиче у нацрту који је објављен, сваки купац првих 500 кWх плаћа по цијени за опсег И, наредних 1.000 кWх по цијени за опсег ИИ, а преосталу утрошену електричну енергију по цијени за опсег ИИИ.

“За прву тарифну групу из категорије потрошње домаћинства приликом утврђивања цијене енергије за јавно снабдијевање примјењују се тарифни елементи активна електрична енергија са примјеном вишег и нижег сезонског става и мјерно мјесто купца када снабдјевач накнаду за услугу снабдијевања исказује кроз овај тарифни елемент”, стоји у овом нацрту.

Додаје се да се за другу тарифну групу из категорије домаћинства приликом утврђивања цијене енергије за јавно снабдијевање примјењују тарифни елементи активна електрична енергија са примјеном вишег и нижег сезонског става, као и већег и мањег дневног става и мјерно мјесто купца када снабдјевач накнаду за услугу снабдијевања исказује кроз овај тарифни елемент.

Према дневном периоду тарифни ставови се примјењују на веће дневне тарифне ставове и мање дневне тарифне ставове.

Према сезони примјене, нижи сезонски тарифни ставови (НС) примјењују се у периоду од 1. априла до 30. септембра и виши сезонски тарифни ставови (ВС) примјењују се од 1. јануара до 31. марта и од 1. октобра до 31. децембра.

У овом нацрту се додаје да се Одлука објављује у “Службеном гласнику Републике Српске”, на огласној табли и интернет страници Регулаторне комисије.

“Ова одлука ступа на снагу осам дана од дана објављивања у ‘Службеном гласнику Републике Српске'”, пише у овом документу.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!