Политика

Милица Ијачић први посланик у инвалидским колицима у Народној скупштини Српске

Милица Ијачић данас ће положити заклетву у Народној скупштини Српске и биће први посланик у инвалидским колицима у највишем законодавном тијелу Републике. За “Глас” поручује да ће јој главни задатак бити борба за бољи положај особа које се сусрећу са истим потешкоћама као и она.

У изборној јединици девет освојила је 5.043 гласа, што јој је било довољно да као четвртопласирана на листи СНСД-а буде народни трибун у овом сазиву. Послије два одборничка мандата у Скупштини града Требиње одлази у републички парламент и то након што је њен страначки колега Лука Петровић одустао од освојеног мандата. Ијачићева је репрезентативка БиХ у паракајаку, рођена у Чапљини, али се прије Одбрамбено-отаџбинског рата са породицом преселила у Требиње, које је и њена стална адреса. Рођена је 1991. године.

Истиче да ће се залагати за бољи положај лица са инвалидитетом те што бољи статус Херцеговине.

– Први мој циљ је бољи положај особа са инвалидитетом. Те проблеме видимо у образовању и другим областима као и у неприступачности за инвалиде у разним институција широм Српске – рекла је Ијачићева.

Фокус ће бити и на рјешавању проблема те категорије становништва.

– Огроман проблем су и личне инвалиднине, гдје имамо рупу у закону. Направљена је разлика између оних који су се повриједили и стекли инвалидност до 18. године и послије – рекла је Ијачићева. 

Према њеним ријечима, очување виталних националних интереса нешто је о чему сви посланици морају имати консензус. Наглашава да је њен циљ бољи живот за сваког човјека, али и боља инфраструктура, посебно у Херцеговини из које долази.

– Једна од најважнијих ставки су бољи путеви, на томе сваки Херцеговац треба да ради, али и сваки човјек у Српској, јер треба да тежимо ка бољој инфраструктури. Добри путеви су нам приоритет за будућност и улагања – рекла је Ијачићева.

Репрезентативка је БиХ у паракајаку па ће, како каже, у наредне четири године од ње бити могуће чути и дискусије које се тичу особа са инвалидитетом у спорту. Такмичења спортиста са инвалидитетом су скупља, јер је неопходно обезбиједити реквизите, у првом реду колица.

– Лица са инвалидитетом која су укључена у било који колектив не дају од себе 100 одсто, него 1.000 одсто. Потребно је уложити пуно труда, одрицања и залагања, јер те резултате треба признати и изједначити са резултатима свих спортиста. Остали смо под стигмом предрасуда да то није довољан резултат – рекла је Ијачићева.

Одличан резултат

Милица Ијачић презадовољна је резултатом СНСД-а на све четири нивоа, али и својим резултатом у изборној јединици девет.

– Што се тиче мог личног резултата, с обзиром на то да сам први пут на листи за народног посланика, имала сам невјероватну подршку у читавој изборној јединици и срећна сам – рекла је Ијачићева.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!