Република Српска

Докапитализација ХЕ “Бистрица”

На сједници Скупштине акционара друштва “Хидроелектране на Дрини” из Вишеграда, која би требало да буде одржана 24. октобра, планирана је докапитализација ХЕ “Бистрица” с око девет милиона КМ.

Ово је потврдио Дејан Павловић, директор ХЕ “Бистрица”, који је рекао за “Независне” да је УО предузећа “Хидроелектране на Дрини” донио одлуку о давању сагласности да се иде у докапитализацију повећањем основног капитала друштва уносом новог новчаног износа.

“Повећањем основног капитала ХЕ ‘Бистрица’ за девет милиона КМ настављају се редовне и планиране активности у реализацији изградње три хидроелектране на ријеци Бистрици код Фоче, као и нормално функционисање предузећа и пословних процеса”, рекао је Павловић.

Додао је да је у наредном периоду планирана докапитализација ХЕ “Бистрица” с око 30 милиона КМ.

“Након припремних радова, почињемо с реализацијом и градњом три мале хидроелектране на Бистрици”, казао је Павловић.

Подсјећамо, ова докапитализација од 30 милиона КМ је планирана како би се омогућила градња три мале хидроелектране код Фоче.

У приједлогу одлуке о докапитализацији истиче се да новчани улог представља инвестиционо улагање из расположивих властитих извора средстава с циљем реализације уговора о изградњи ХЕ “Бистрица”, закљученог с кинеском компанијом “China National Aero-Tehnology International Engineering Corporation” (AVIC).

Наиме, у тендерској документацији за набавку ових средстава из фебруара наведено је да је “Електропривреда РС” набавила 30 милиона КМ кредитом те њиме измирује обавезу по основу купљене електричне енергије од “ХЕ на Дрини”, чији је власник 65 одсто, а онда би тим новцем “ХЕ на Дрини” докапитализовала ХЕ “Бистрица” у Фочи, чији је власник 100 одсто.

Недељко Перишић, директор предузећа “Хидроелектране на Дрини”, које је власник ХЕ “Бистрица”, истакао је да је ово законит начин да новац уђе у то предузеће.

“Ово предузеће има своју управу и свог директора и обавља своје пословне активности, те има потписан уговор с кинеском компанијом AVIC. За овај пројекат постоји општа сагласност и заинтересованост свих органа, како ‘Електропривреде РС’, тако и Владе Републике Српске, те ‘Хидроелектране на Дрини’ као 100-одстотног власника предузећа. Новац који би био прикупљен докапитализацијом би био намијењен за реализацију инвестиције изградње ХЕ на Бистрици”, нагласио је Перишић.

Како је речено крајем прошле године, када је озваничен почетак градње ХЕ Бистрица, цијена уговора, односно комплетне градње, износиће 102 милиона евра без ПДВ-а.

Иначе, овај пројекат би требало да чине три мале хидроелектране инсталисане снаге 39 мегавата с укупном годишњом производњом 152 гигават-часа електричне енергије.

Лука Петровић, директор ЕРС РС, је рекао раније да је у вријеме када је рађена студија изводљивости и пројектна документација било предвиђено да три електране на ријеци Бистрици годишње доносе седам милиона евра прихода, али да ће с тренутним цијенама приход бити 50 милиона евра.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!