Избори 2022Љубиње

Ево ко је побиједио на изборима у Банчићима, селу “стогодишњака”, познатим по зеленом храсту Светога Саве

Становници Банчића у општини Љубиње, у срцу Херцеговине, познати су по дуговјечности, па је село познато и као „село стогодишњака“.

На бирачком списку је 50 становника, а своје право јуче је искористило њих 27, док 23 није изашло на изборе.

Према прелиминарним резултатима, увом селу је, у трци за српског члана Предсједништва БиХ побиједила Жељка Цвијановић (СНСД) са 14, док је Мирко Шаровић (СДС) освојио 13 гласова.

С друге стране, када је ријеч о избору предсједника Српске, Јелена Тривић из ПДП –а  добила је 17, а  Милорад Додик (СНСД) 10 гласова.

Сви листићи су били важећи.

Када је ријеч о избору посланика у Парламент БиХ, један листић је био неважећи, а 13 или 50 одсто бирача гласало је за СДС. Њих 12 било је за СНСД, а један за ДНС.

Из СДС-а је девет гласова добио Дарко Бабаљ, а по два Александра Пандуревић и Ненад Абрамовић.

Сви који су гласали за СНСД дали су глас Радовану Вишковићу, а њих 10 и Љубици Миљановић и Мирославу Вујичићу.

Још нису пребројени гласови за Народну скупштину Српске.

Иначе, ово село је осим по стогодишњацима познато и по  храсту који је увијек зелен,  а мјештани вјерују да је испод њега спавао свети Сава, те да је то разлог ове необичне природне појаве.

Становници села одувијек су живјели од стоке и дувана, а бавили су се и хватањем змија, у чему су постали прави мајстори. Као разлози за њихову дуговјечност наводе се добра клима и љековито биље.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!