Требиње

Новинар из Требиња пронашао гљиву рекордне тежине

Новинар из Требиња Манојло Ћук, осим што је пасионирани љубитељ природе и пољопривредних дјелатности, у своме граду је однедавно познат и по печурки рекордне тежине од пет килограма коју је пронашао и убрао на локалитету Требињска брда.

Каже да његова печурка можда није за Гинисову књигу рекорда, али је сигурно у врху рекордерки убраних гљива на овим просторима.

“Убрао сам је на подручју Требињских брда, тачније засеока Наранчићи, а ради се о  јестивој Големој пухари (Цалватиа гигантеа), која је тежила непуних 5 килограма”, каже он.

Напомињући да од рођења живи са природом и да му пољопривредни послови у родном селу Величани причињавају право задовољство, додаје да већ неколико година интезивно проучава микологију и бави се изучавањем, сакупљањем и проучавањем  јестивих гљива.

Истиче да је простор Источне Херцеговине богат јестивим гљивама, које обилују витаминима и минералима, а садрже мали удио соли и холестерола нарочито у јесен послије сезона киша.

“Иако гљиве можда нису тако честе у нашој исхрани, највјероватније због страха људи од њихове нејестивости, оне гљиве које су јестиве су посебно добре за здравље људи јер су органске из природних станишта, посебно што на овом подручју нема пуно индустрије, само их је потребно знати препознати у природи“, додаје Ћук.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!