Република Српска

Радић: Република Српска за осам мјесеци имала 700.000 ноћења и 300.000 туриста

Република Српска наставља да биљежи рекордне резултате у туризму. Готово 300.000 долазака и око 700.000 регистрованих ноћења у осам мјесеци ове године превазилази и бројке из упоредног периода 2019. године.

Сада заиста са правом можемо рећи да ће 2022. година бити прва милионска када су у питању регистрована ноћења – оцјењује за Српскаинфо Марко Радић, руководилац сектора за промоцију туризма у Туристичкој организацији РС.

Радује и, како каже, повратак страних туриста на наше дестинације јер је до почетка пандемије око 70 одсто гостију било из иностранства.

Објављивање изузетно охрабрујућих података, који потврђују опоравак ове привредне гране након пандемије, долази на дан када се обиљежава Свјетски дан туризма који се слави још од 1970. године. – У обзир је узет 27. септембар јер је управо на тај датум 1970. године основана Свјетска туристичка организација (УНWТО) и то се сматра прекретницом везаном за туризам на глобалном нивоу. Сваке године УНWТО даје тему за Свјетски дан туризма, а ове године је то Ретхинкинг, односно преиспитивање. Дакле, да видимо на који начин смо радили, са чим смо се сусрели и да ли су алати са којима радимо на развоју промоције туризма добри, да ли нешто треба мијењати, да ли треба и у којој мјери дигитализовати сервисе, пријаву и одјаву гостију и све остало везано за алатке са којима се туристички радници сусрећу у току свог пословања – објашњава Радић.

Што се тиче Републике Српске, данас је централно обиљежавање у Бијељини гдје Туристичка организација РС заједно са Туристичком организацијом Бијељина прави догађај у склопу којег ће, како каже Радић, бити организован и координациони одбор туристичких организација РС. – С друге стране, Министарство трговине и туризма прави један коктел у Требињу за требињске привреднике и као један омаж требињском туризму који је ове године за осам мјесеци превазишао комплетну 2019. годину – наводи Радић.

У Туристичкој организацији РС се полако окрећу зимској сезони за коју припремају планове, укључујући и предвиђања представљања. – У току ове године имамо план да се представимо на једном Роад схоw у Истанбулу. Планирамо и наступ у Лондону, а тражимо начине да заједно са ОЦ јахорина наступимо у Румунији. Извјестан је сајам у Солуну, а могућ је и у Варшави – додаје Радић.

Дакле, у ТОРС праве план и програм активности за 2023. годину од које, по ријечима Радића, очекују много и која је, пратећи активности УНWТО, окарактерисана као година потпуног опоравка. – Желимо да нашим активностима допринесемо да 2023. година буде прави наставак на 2019. годину и на проценте који су нас тада красили – 15 до 20 одсто смо ишли напријед – поручује Радић.

ВАУЧЕРИ ЈОШ У ОКТОБРУ

На данашњи дан искориштено је око 13.500 туристичких ваучера, а највише у бањским центрима.

– Ваучери се могу искористити још цијели октобар тако да ће и ту проценат бити још бољи иако је и овај темпо сасвим задовољавајући – каже Радић.

Подијели...
Извор
СРПСКА ИНФО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!