Здравље

Нови закон о здравственом осигурању: Трудницама пуна накнада, радницима дан за преглед

Труднице којима доктор препоручи чување трудноће имаће право на исплату накнаде плате у пуном износу. Такође, оне труднице којима то буде потребно имаће могућност неинвазивног пренаталног теста, чије ће трошкове сносити Фонд здравственог осигурања.

Након неуспјела два покушаја, парови ће трећи покушај вантјелесне оплодње о трошку осигурања моћи да ураде и негдје изван Републике Српске.

Ово су новине из Закона о обавезном здравственом осигурању РС који ступа на снагу 29. септембра. Раније су на снагу ступили Закон о здравственој заштити и Закон о здравственој документацији и евиденцијама. Ова три закона међусобно се употпуњују и заједно чине пакет нових закона у здравству.

Нова права из Закона о обавезном здравственом осигурању РС биће додатно регулисана и појашњења подзаконским актима.

Проширен обим права

Законом о обавезном осигурању проширен је обим права који се односи на основ за обрачун накнаде плате у случају привремене спријечености за рад осигураника који је оболио од малигне болести, као и осигураника чије је дијете обољело од малигне болести. Основ за обрачун плате у овим случајевима повећан је са 70 на 100 одсто. Истим обим права предложен је и за труднице приликом болничког лијечења и добровољне даваоце ткива, органа и ћелија. За вријеме привремене спријечености за рад обезбјеђује се накнада плате осигуранику у радном односу и накнада осигуранику који обавља привредну, предузетничку или професионалну дјелатност. До сада је ово право имао само запослени радник код самосталног предузетника.

Прихваћен је приједлог Универзитетског клиничког центра РС да се осигураник који је на боловању до 30 дана, али и више, јавља породичном доктору сваких 15 дана.

Један од разлога за доношење новог Закона о обавезном здравственом осигурању је и ослобађање обавезе плаћања партиципације за сву дјецу узраста до 18 година, што представља и усклађивање са новим Законом о здравственој заштити, али и са Конвенцијом о правима дјетета. Плаћања партиципације ослобођени су и обољели од ријетких болести.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС кажу да је приликом израде коначног текста приједлога закона у обзир узето јако пуно приједлога и захтјева и организација и удружења који су учествовали у стручној расправи о овом закону.

– На основу таквих сугестија значајно су проширена управо права у вези с болничком здравственом заштитом, па тако право на пратњу друге особе на болничком лијечењу, поред дјеце до 15 година код којих постоји медицинска индикација, имају и дјеца до 18 година. Ово право имају и старији од 18 година којима је утврђена потпуна пословна неспособност или над којима је продужено родитељско право – рекао је министар Шеранић.

Превентивни прегледи

У складу са проширењем права дјеци до 18 година, проширена су и права из области стоматолошке здравствене заштите, па је тако покретни ортодонтски апарат доступан дјеци до 18 година, односно тај трошак ће да финансира Фонд здравственог осигурања.

Значајне новине доноси и нови Закон о здравственој заштити који је усвојен у јуну, гдје је посебан дио посвећен правима и обавезама пацијената – уређен је шири обим права грађана и пацијената приликом остваривања права на здравствену заштиту. Тако је послодавац дужан да раднику обезбиједи један плаћен слободан радни дан за превентивне прегледе. Прописано је право грађанина на увид у листу чекања.

Дефинисано је право пацијента на слободан избор здравствене установе на територији Републике Српске, на друго стручно мишљење, на информацију, на пристанак, али и одбијање здравствене услуге, на увид у своју медицинску документацију и трошкове лијечења. Дефинисано је формирање нових епидемиолошких јединица у домовима здравља трансформисањем постојећих хигијенско-епидемиолошких служби у мултидисциплинарне центре за промоцију здравља и превенцију болести, те пружање услуга лијечења у кућним условима путем сестринства у заједници.

– Такође, одредбама новог Закона о здравственој документацији и евиденцијама утврђена је примјена рјешења која омогућавају дигитализацију пружања здравствених услуга и основа је за коришћење информационо-комуникационих технологија у будућем развоју здравственог система Републике Српске – кажу у Министарству здравља.

Претходни Закон о обавезном здравственом осигурању РС донесен је 1999. године и претрпио је бројне измјене.

ШТА НИЈЕ ПЛАЋЕНО?

Из средстава обавезног здравственог осигурања, између осталог, не финансира се здравствена услуга детоксикације код акутног коришћења алкохола и психоактивних супстанци. Не финансирају се  козметичке хируршке процедуре којима је циљ побољшање спољашњег изгледа без успостављања и враћања тјелесне функције. Фонд здравственог осигурања не покрива трошкове хируршких естетских корекција органа и дијелова тијела, осим за корекције урођених аномалија које проузрокују функционалне сметње, естетске реконструкције дојке након извршене мастектомије једне или обје дојке и естетске корекције дојке након мастектомије друге дојке и естетске корекције након тешких повреда, односно болести које су неопходне за успостављање битних функција органа и дијелова тијела. Фонд такође не покрива трошкове прекида трудноће из немедицинских разлога, као и имунизације које су везане за приватни боравак или за обављање одређеног посла у иностранству.

Подијели...
Извор
СРПСКА ИНФО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!