ЗдрављеИнтервјуНевесиње

РАЗГОВОР СА ДР БИЉАНОМ БУДАЛИЋ-специјалиста анестезиологије са реаниматологијом болнице Невесиње. Искуства и предности “безболног порођаја”

Искуства из невесињске болнице која постаје регионални лидер када је ријеч о породилишту

Имајући у виду актуелност теме и праћење савремених трендова у медицини којим се може похвалити и наша Херцеговина, о искуству и предностима “безболног порођаја” разговарали смо са др Биљаном Будалић специјалистом анестезиологије са реаниматологијом, запосленој у болници у Невесињу, која се и сама одлучила за примјену епидуралног порођаја.

ФОТО: др Биљана Будалић/Linkedin

ШТА ЈЕ ТО БЕЗБОЛНИ ПОРОЂАЈ?

Епидурална анестезија је постала општеприхваћен начин обезбољавања вагиналног порођаја. Мајка и даље осећа контракције, али одморна може активно учествовати у порођају и слушати инструкције бабице.

Епидурална анестезија је регионална анестезија која блокира бол одређене регије тела. Она је уствари аналгезија и намењена је уклањању бола за разлику од анестезије која доводи до потпуног нестанка осећаја у одређеном делу тела.

ФОТО:Илустрација

Епидурал дјелује тако што блокира импулсе нерава нижих спиналних сегмената, а резултат тога је престанак осећаја бола у доњој половини тијела. Дејство анестетика наступа 10 -15 минута након примјене и трудница од тог момента више не осјећа болове.

Ако сте мајка, сигурно сте пред порођај чуле неке од славних реченица: ”Како су наше баке рађале у пољу“, „Мораш да стиснеш зубе, ниси ни прва ни последња“, „Размажена, па хоће безболни порођај“. У 21ом вијеку, не би требали слушати овакве реченице од жена које би требале бити подршка али наша стварност је другачија. Оно што можемо промијенити је да едукујемо и информишемо младе жене и будуће мајке, као и цијелу друштвену заједницу да бол на порођају не треба да се подразумијева и да је већина предрасуда везана за епидуралну аналгезију на порођају неоправдана и последица дезинформација.

Епидурална анестезија се примјењује више од 70 година у медицини, а руковођени позитивним искуством све више жена се одлучује за овај вид помоћи код порођаја.

Према подацима Свјетске здравстве организације 66% жена из развијених земаља одлучује се за овај начин порођаја.

Колико јак бол ће жена осјећати на порођају зависи од следећих фактора:

  • јачине контракција,
  • да ли се прима окситоцин који повећава снагу контракција,
  • величине бебе и њеног положаја у карлици,
  • брзине порођаја.

Комбинација генетике и животног искуства одређује праг бола или могућност подношења бола, а ови фактори такође одређују порођајно искуство сваке жене понаособ. Социјална подршка, као и њен недостатак, страх, анксиозност, негативна, чак и позитивна искуства порођаја које жена чује доприносе искуству бола током порођаја. Постоји нешто што се зове урођени капацитет подношења бола, на који не можемо утицати.

ТЕЖИНА ПОРОЂАЈА?

Порођајни бол се одвија у неколика стадијума. Рани порођајни болови могу да трају 6h или дуже, када долази до дилатације(ширења) грлића материце 3-4 цм, као и његовог омекшања. Контракције се описују као благе до умјерене, трају 30-60 сек, јављају се на сваких 20 мин.

Активни порођајни болови трају 2h до 8h, контракције постају дуже, јаче и са краћим размацима, док се грлић материце дилатира до 7 цм. У овом периоду се већина жена изјашњава да желе лијек против болова. За епидуралну аналгезију која се пријемјењује помоћу епидуралног катетера, пластичне цјевчице која се пажљиво пласира у епидурални простор, важно је пласирати га прије ове фазе док је грлић дилатиран између 3 и 4 цм да би се кроз катетер дао локални анестетик коме треба времена да дјелује, 15 до 20 мин.

Затим слиједе транзиторни порођајни болови трајања до 1h, када се грлић материце дилатира до 10 цм. У овој фази бол је интезиван, осјећа се у доњем дијелу леђа, препонама, унутрашњој страни бутина а може се појавити и мучнина.

Напонски болови трају од неколико минута до више сати. У овом стадијуму бол олакшава смањење притиска како беба силази низ порођајни канал, док се интензивира при самом изласку бебе због јаког растезања мишића вагине.

Завршни болови су истискивање постељице које може да траје до пола сата од рођења бебе, као и ушивање епизиотомије (просјецање међице, простора између вагине и аналног отвора, када се процијени да је потребно да не дође до прснућа меких ткива да би се безбједно завршио порођај).

Али савремена медицина је омогућила будућим мајкама да порођај буде безболно искуство чиме рушимо предрасуде о порођају као “казни коју жена има трпити”.

ФОТО:Илустрација

ПРИМЈЕНА ЕПИДУРАЛА?

Епидурална аналгезија се примјењује у раној фази порођајних болова, када жене упитане колико јако боли на скали од 1-10 најчешће описују бол од 4 до 6. Након примјене локалног анестетика кроз пласиран катетер породиља има времена да се одмори и спреми за напињање и порођај. Важну улогу има цијели тим људи који су на порођају: анестезиолог, гинеколог, бабица који помажу жени да напиње у правом тренутку јер не осјећа јаке болове. Већина жена може да прими епидуралну анестезију. Контраиндикација има пар а то су јако ниски тромбоцити, инфекција коже на мјесту убода за пласирање катетера, јако низак крвни притисак који не реагује на давање инфузија сланих раствора. Предности епидуралне анестезије осим отклањања бола је у случају да дође до Царског реза, анестезија се може наставити епидуралним катетером без потребе за примјеном опште анестезије.

ДА ЛИ СВЕ ЖЕНЕ МОГУ ДА КОРИСТЕ ЕПИДУРАЛ?

Прије примјене саме методе безболног порођаја обавезан је разговор са анестезиологом, односно специјалистом који примјењује епидурал. Кроз овај разговор утврдиће се ваше здравствено стање и добићете одговоре на сва питања у вези са самом процедуром.

Највећи број будућих мајки може да користи методу безболног порођаја, али у случају постојања неког од сљедећих стања, то неће бити могуће ако:

  • имате мали број тромбоцита,
  • имате обилно крварење,
  • имате инфекцију на леђима или у леђима,
  • имате инфекцију крви,
  • грлић материце није најмање 4 цм отворен,
  • се порођај пребрзо одвија и нема довољно времена за примјену епидуралне анестезије.

ДА ЛИ ЕПИДУРАЛ МОЖЕ БИТИ ОПАСАН ПО БЕБУ?

За вријеме порођаја брижљиво се прате виталне функције мајке и дјетета.

У крвоток мајке, а потом и у бебин, улази врло мало анестетика. Све вријеме се током порођаја прате виталне функције бебе, тако да епидурал не може да нашкоди ни породиљи ни беби. У случају проблема са постељицом, епидурална анестезија за бебу чак може бити и од помоћи јер је тада плацента боље прокрвљена.

ДА ЛИ ДАВАЊЕ ЕПИДУРАЛНЕ АНЕСТЕЗИЈЕ БОЛИ?

Жене процедуру епидурала описују као благу непријатност приликом самог убадања игле и постављања катетера, али је краткотрајна и траје пар минута.

ДУЖЕ ТРАЈАЊЕ ПОРОЂАЈА ЗБОГ ЕПИДУРАЛА?

Епидурал у неким случајевима утиче на то да се порођај успори, јер су контракције слабије, па је потребно убрзати порођај давањем ињекције. Међутим, често породиље због тога што не осјећају болове много су опуштеније, па се убрзава отварање, а самим тим и порођај краће траје.

ДА ЛИ ЋУ ОСЈЕТИТИ КОНТРАКЦИЈЕ ПОД ЕПИДУРАЛНОМ АНЕСТЕЗИЈОМ?

Десет до петнаест минута након прве дозе анестетика, породиља почиње да се опушта и све мање осећа бол. Анестетик делује 60 до 120 минута, а даје се на сваких отприлике сат и по времена, до краја порођаја. За то вријеме нећете осјећати контракције, али напоне хоћете.

Када је порођај завршен, добијате завршну дозу анестетика, да не би осјетили бол при даљим интервенцијама акушера, као што су епизиотомија, ушивање грлића или ревизија материце.

ФОТО:Unsplash/Илустрација

ЗАВРШНИ КОМЕНТАР

Оно што жене не би требале осјећати је грижња савјести због порођаја потпомогнутог лијековима, јер видимо да порођај има комплексне фазе бола које свака жена другачије доживљава. Оно што је студијама доказано је да трауматичан порођај због јаког бола доводи чешће до појаве постпорођајне депресије, анксиозности и одлагања планирања наредне трудноће због проласка кроз исто трауматично искуство.

Подијели...
Извор
БИЛЕЋА Online

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!