Република Српска

Влада Српске исплаћује неразвијеним и изразито неразвијеним општинама 750.000 КМ

Влада Републике Српске исплатиће 750.000 КМ неразвијеним и изразито неразвијеним јединицама локалне самоуправе.

Средства ће бити расподијељена за 15 неразвијених и 20 изразито неразвијених јединица локалне самоуправе, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Влада Српске усвојила је информацију о пројекту изградње Научно-технолошког парка у Републици Српској, те донијела одлуку о формирању Савјетодавног одбора овог парка, а Министарство за научнотехнолошки развој, високо образоавање и информационо друштво задужила да координише рад овог одбора и предузме све мјере и радње на реализацији пројекта изградње парка.

Изградња Научно-технолошког парка у Републици Српској се види као потенцијални катализатор низа процеса који могу позитивно утицати на цјелокупни развој Републике Српске.

Његовим успостављањем биће остварено неколико међусобно повезаних циљева – подстицање развоја привреде и повећање конкурентности Републике Српске, унапређење сарадње између научноистраживачких организација и привреде, допринос дигиталној трансформацији Српске, подстицање предузетничког и иновативног духа, посебно међу младима, отварање нових радних мјеста у привреди, укључујући раст броја истраживача и остало.

Научно-технолошки парк налазиће се у оквиру Кампуса Универзитета у Бањалуци.

Влада Републике Српске донијела је одлуку о проглашењу парка природе „Требевић“, а разлози за доношење ове одлуке су очување природе, као и тежња да се управљање заштићеним подручјем базира на успостављању складних односа између потреба заштите природе и активности људи.

Циљ је заштита различитих природних елемената, очувања природног састава и цјеловитости екосистема, очувања карактеристичних обиљежја пејзажа, односно очување укупне геолошке и биолошке разноврсности.

Заштићено подручје обухвата већи дио масива планине Требевић, те клисурасте долине Миљацке, односно доње токове њених саставница Паљанске и Мокрањске Миљацке.

Будући парк природе „Требевић“ простире се на подручју општина Источно Ново Сарајево, Источни Стари Град и Пале које се налазе у саставу града Источно Сарајево, у укупној површини од 5.036 хектара.

На цјелокупној површини установљава се режим заштите другог и трећег степена.

Влада Републике Српске донијела и Уредбу о измјени и допуни уредбе о висини и начину наплате накнаде за издавање увјерења и потврда о ветеринарско-здравственој исправности, чиј је циљ да се обезбиједи висок ниво заштите живота и здравља људи и интереса потрошача, при чему се узима у обзир ефикасно функционисање унутрашњег промета, међународних обавеза и заштита здравља и добробити животиња. 

Влада Републике Српске утврдила је данас, на 187. сједници у Бањалуци, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о пчеларству.

„Закон о измјенама и допунама Закона о пчеларству прописује да се узгој пчела у Републици Српској врши у складу са Програмом узгоја пчела у Републици Српској. На овај начин се сектор пчеларства усклађује са ЕУ прописима, који прописују да свака земља доноси Програм узгоја пчела којим се дефинишеу узгојни циљеви у пчеларству“, наводи се у саопштењу.

Овим измјенама и допунама закона прописује се да Савез удружења пчелара Републике Српске и у удржења пчелара који нису чланови Савеза  и удружења произвођача из области биљне производње током године спроводе заједничке активности на едукацијама о значају пчеларства с циљем очувања пчела и самог биодиверзитета у природи.

Такође детаљније је дефинисана регистрација пчелара и пчелињака у Републици Српској .

Измјенама одредаба закона које се односе на ажурирање бројног стања пчелара и пчелињака доћи ће се до тачних података о бројном стању пчелара и пчелињака на основу којих ће се омогућити боље планирање мјера за развој сектора пчеларства.

Влада Републике Српске прихватила је данас на сједници у Бањалуци информацију о иницијативи Болнице „Др Младен Стојановић“ Приједор за покретање активности за модернизацију те здравствене установе и задужила је да изради идејни пројекат.

Пројекат модернизација Болнице „Др Младен Стојановић“ Приједор подразумијева санацију и реконструкцију постојећег објекта Ц, објекта психијатрије, изградњу новог објекта за проширење постојећих капацитета и набавку нове медицинске и немедицинске опреме.

Влада је донијела одлуку о измјенама и допунама одлуке о одређивању приоритетних пројеката из Програма јавних инвестиција Републике Српске за финансирање из буџета у овој години, са расподјелом средстава.

У приоритетне пројекте који се финансирају из буџетских средстава намијењених за јавне инвестиције у овој години уврштен је пројекат „Инвестициона улагања у Универзитетском граду у Бањалуци“ у износу од 3.000.000 КМ, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Средствима јавних инвестиција биће суфинансирана изградња водовода у централном дијелу општине Оштра Лука у износу 500.000 КМ, те подржан пројекат реконструкције атлетске стазе на Градском стадиону у Бањалуци укупне вриједности 350.000 КМ.

Из средстава намијењених за јавне инвестиције биће финансиран и пројекат „Обнова Српске школе у манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу и јасеновачког сестринства“ укупне вриједности 294.000 КМ.

По усвајању ове одлуке укупан износ одобрених средстава из Програма јавних инвестиција за ову годину износи 248.549.780 КМ.

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!