Република Српска

Република Српска добила важну лабораторију. У опрему уложено 20.000 евра

Лабораторија за воде, земљиште и отпад, која је у саставу Института за заштиту и екологију Републике Српске, отворена је данас у Бањалуци и представља прву акредитовану лабораторију у Српској у чију опрему је уложено више од 200.000 евра.

Вршилац дужности директора овог института Предраг Илић изјавио је новинарима да је ријеч о изузетно вриједној, капиталној опреми за одређивање стотине параметара у животној средини.

“До сада нисмо имали лабораторију за одређивање било које врсте отпада у Републици Српској и сада се први пут отвара могућност да се у Бањалуци раде та испитивања. Институт ће радити и анализе свих врста вода, као и одређивање земљишта, муља и седимента”, навео је Илић.

Он је рекао да ће анализе допринијети побољшању праћења стања животне средине и да систем управљања животном средином у Српској и БиХ није био на завидном нивоу када је у питању управљање отпадом, а да су испитивања рађена у иностранству.

Илић је навео да се отварањем ове лабораторије отворила и могућност пријема нових радника.

Помоћник министра за заштиту животне средине Републике Српске Свјетлана Радусин истакла је значај овог пројекта, наводећи да је то прва акредитована лабораторија у Српској која ће унаприједити рад институција које се баве управљањем отпадом.

Савјетник у Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Никола Драговић навео је да ова лабораторија, не само да ће значајно унаприједити процес праћења и контроле загађења, него и укупан квалитет животне средине у Српској.

Помоћник министра за ресор водопривреде у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Милан Гаврић истакао је да је контрола квалитета воде један од најважнијих сегмената у управљању водама и да ће отварање овакве лабораторије знатно олакшати послове и напоре у заштити вода.

Лабораторија је опремљена у оквиру прегограничног пројекта унапређења капацитета јавних служби у области управљања отпадом у прекограничном региону између Републике Српске, односно БиХ и Србије, док је простор обезбиједио Институ за заштиту и екологију Српске.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!