Република СрпскаСвијет

Путин пожелио Додику успјех на изборима – то ће јачати нашу сарадњу (ФОТО/ВИДЕО)

ФОТО:Президента России/kremlin.ru

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик састао се синоћ у Москви са предсједником Русије Владимиром Путином.

Додик је рекао за РТРС да је на састанку са предсједником Русије Владимиром Путином у Москви разговарао и о енергетским питањима, прије свега градњи гасовода и двије електране у Републици Српској.

Навео је да је Гаспром недавно послао своје представнике који су одређивали трасу и локацију за двије електране.

– Предсједник Путин је упознат с тим и рекао је да зна да само једна ствар спречава реализацију пројекта, а то је сагласност заједничког нивоа да се испод Дрине прође са профилом гасовода како би могло даље да се креће кроз Републику Српску – рекао је он.

Додик је рекао да је упознао Путина с тим да је на сједницама Предсједништва БиХ иницирао доношење одлуке о томе, али да друга два члана Предсједништва нису хтјели то питање да ставе на дневни ред.

– Имамо важног инвеститора за озбиљнe пројекте који рјешавају нашу комплетну енергетску стабилност у будућности, а они не желе то да подрже – истакао је он.

Додао је да би данас имали промоцију тог пројекта и разговарао би са Путином о највећем инвестиционом пројекту у Републици Српској, да није било опструкција из Сарајева, које, како каже, такво какво је, покушава све да онемогући, забрани и заустави.

Додик каже да, уколико се наставе опструкције, неће подржати пројекте било гдје на простору БиХ.

Он је истакао да је Путин потврдио да стоји иза овог пројекта, те да је молио да се убрза реализација.

Додик је навео да је разговарано и о испоруци руског гаса.

– Замолио сам руског предсједника да нам обезбиједи исти третман, услове и количине гаса за идућу годину, али они о томе још нису одлучивали, одлучиваће у новембру или децембру. Путин је рекао да ће пренијети свој став и подршку том приступу Гаспрому и да ћемо вјероватно имати тај приступ идуће године – нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је рекао и да Зарубежњефт жели да гради на простору Рафинерије нафте у Броду нову термоелектрану на гас од 100 мегавата и да је то велика инвестиција.

ФОТО:Президента России/kremlin.ru

Дио транскрипта разговора објавио је и званични Кремљ:

Владимир Путин: Још једном желио бих рећи оно од чега сам почео: слиједе вам избори и желим вам успјех. Надам се да ће тако и бити, након резултата гласања, да ће се позиција патриотских снага учврстити, а што ће нам омогућити да даље развијамо плодну и обострано корисну сарадњу.

Милорад Додик: Хвала вам пуно, господине предсједниче, на лијепим жељама. Хвала вам што сте ме позвали да будем данас овдје, ово је већ други састанак ове године.

Желим да Вам пренесем поздраве мог народа, из Републике Српске, захвалност на пажњи и подршци коју нам пружате на мултилатералном нивоу, прије свега у Савјету безбедности УН, за разумијевање конкретних околности у којима радимо, Ваше опредијељеност за очување Дејтонског споразума, који још увијек чува Босну и Херцеговину. С друге стране, имамо и оне који желе да буду средство промјене правила, промјене међународног система, а сада је било веома важно да имамо пријатеље који разумију нашу специфичну ситуацију.

Сада имамо изборе, они ће бити 2. октобра. Кандидујем се за предсједника Републике Српске, сада сам у Предсједништву Босне и Херцеговине. Увјерен сам да ћемо имати добар резултат, све анкете говоре да овдје неће бити проблема и надамо се да ће резултат бити добар.

Желим да кажем да је наш сусрет за мене увијек веома важан догађај. Раније смо разговарали о неким темама. Желим да кажем да сам и даље посвећен реализацији наше сарадње, што је за нас веома важно, јер смо мала заједница, а чињеница је да ми, што је најважније, одржавамо контакт са вама, то је оно што јача наше позиције.

Прије неколико дана – хтио бих вам рећи, дословно се похвалити – имали смо прилику омогућити да Босна и Херцеговина одигра пријатељску утакмицу са вашом фудбалском репрезентацијом у Санкт Петербургу 19. новембра.

Наши људи су осигурали ову одлуку за фудбалску репрезентацију Босне и Херцеговине, надамо се да ћемо задржати овај датум, 19. новембар, иако један дио Босне и Херцеговине то не жели. У сваком случају, ми смо то урадили – у околностима у којима се налазимо.

Владимир Путин: Спорт треба да уједињује, а не да дијели људе, па се надам да ће спортски догађај, укључујући и овај који сте поменули, одиграти своју улогу у развоју спорта и односима међу људима.

Желим још једном да подвучем: познајемо вас као пријатеља наше земље. Драго ми је што вас видим и имам прилику да са вама разговарам о ситуацији у региону и нашим билатералним односима.

ФОТО:Президента России/kremlin.ru
Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!