Здравље

Миљановић: Карцином дојке изљечив до 98 одсто ако се на вријеме открије

Проценат изљечења карцинома дојке је 98 одсто ако се открије у почетној фази болести, због чега је веома важно да се жене редовно јављају на прегледе, изјавила је Срни специјалиста радиолог онколог Љубица Миљановић из Требиња.

Према њеним ријечима, у источној Херцеговини је у знатном порасту број малигних обољења, а у посљедње двије године карцином дојке је, по броју обољелих, престигао карцином плућа.

“У регистру болнице прошле године је забиљежено 207 обољелих од карцинома дојке, а претпрошле године било је 180 пацијената. Број обољелих се повећава за 20 до 30 пацијената годишње на локалном нивоу”, рекла је Миљановићева.

Она је истакла да се пацијенти у посљедње вријеме јављају чешће на прегледе, а млађе жене раде самопрегледе дојке и долазе на редовне ултразвучне и мамографске прегледе.

“То значи да ће се карцином дојке открити у ранијем стадијуму гдје је изљечење до 98 одсто и терапија је минимална. Пацијенткиње које у тој фази открију карцином примају или само хормонску или зрачну терапију”, појаснила је Миљановићева.

Она је нагласила да је важно да се у Републици Српској уведу скрининг програми за карцином дојке, колоректума, те грлића материце.

“За карцином дојке златни стандард скрининга је мамографија, за карцином дебелог цријева колоноскопија, а за карцином грлића материце папа тест. Kод карцинома грлића материце се јављају предканцерозе, почетни бенигни стадијуми који касније пређу у карцином, а ако пацијенткиња редовно долази на прегледе то се на вријеме отклони”, рекла је Миљановићева.

Она је истакла да је велики искорак направљен код лијечења карцинома дојке у терапијском смислу, јер је Фонд здравственог осигурања Републике Српске омогућио да пацијенткиње бесплатно добију лијекове “ribociklib” и “kadcajla”.

Kада је ријеч о ризичним факторима за малигна обољења, Миљановићева каже да су то пушење, алкохолизам, претјерана гојазност, али и претјерано излагање сунцу и кориштење соларијума кад је ријеч о малигним обољењима коже.

Миљановићева је навела да је у терапији свих малигних обољења омогућено генетско тестирање, па се на основу тога ради циљана терапија, што је велики помак у онкологији.

Она истиче да је за њу један од најтежих тренутака у каријери онај када се пацијенту мора саопштити да има малигно обољење, будући да се у том тренутку сав њихов живот мијења и усмјерен је на борбу за здравље.

“Послије првобитног стања шока пацијенти се веома брзо тргну и сарађују, прихвате терапију, цијела породица им даје подршку, што је важно за успјех терапије”, рекла је Миљановићева.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!