Република СрпскаСрбија

Заједничка конференција студената Српске и Србије. Гујон одржао надахнујући говор (ФОТО/ВИДЕО)

У Ректорату Београдског универзитета у сриједу је отворена заједничка конференције студената Републике Српске и Србије.

Конференција је уприличена поводом празника Дана српског јединства, слободе и националне заставе, који се 15. септембра празнује у Републици Србији и Републици Српској. На дан догађаја Удружење студената из Републике Српске у Србији и формално је отворило своју канцеларију у Београду и ставило је на располагање 5000 студената из Српске који студирају на Београдском универзитету.

Догађају је присуствовао и градски менаџер Мирослав Чучковић, а о значају веза између студената и младих уопште из РС и Србије, говорили су и ректор Београдског универзитета Владан Ђокић, предсједник Удружења студената из РС у Србији Дејан Пудар, у име студената Србије замјеник предсједника удружења Марко Радић, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, а у име СПЦ о очувању српства и православља изасланик Његове светости патријарха српског ђакон Младен Ковачевић.

ФОТО:УСРС/Мирослав Чучковић

Градски менаџер је студентима пожелио да им се каријере развијају како сами желе, али уз молбу да то буде у границама Србије или Српске.

“Надам се да нећете каријере развијати ван наших отаџбина, обзиром да ћемо се ми трудити да се и надаље стварају услови за пристојан живот овдје”, истакао је Чучковић.

Ипак, додао је он, остаје забринутост што безмало да немамо нових студената математике, матерњег језика, историје, а и Учитељски факултет је у дефициту.

“Није проблем Београда и Србије да ли ћемо имати наставника математике на Теразијама или учитељицу у неком другом дијелу Београда, наш проблем је ко ће водити Електрану „Гацко”, учити дјецу у Невесињу, ко ће бити професор математике у Добоју, Вршцу и у другим дијеловима Србије и Српске. Немојмо да оно што су наши старији добили пушком, изгубимо књигом”, поручио је Чучковић.

Арно Гујон је упознао присутне са надлежностима и радом управе на чијем је челу, подсјетио на историјат свијетлих примјера током пробоја Солунског фронта, дана који је узет за предстојећи национални празник, и позвао на јединство свих Срба.

Он је на крају студентима поручио да, без обзира да ли ће након студија остати у Србији или ће се вратити у Српску, доприносе развоју земље, “јер какав год избор да буде, биће у интересу српског народа”.

Комплетан говор Гујона можете погледати испод:

ФОТО:УСРС

Подијели...
Извор
Билећа OnlineВОЈВОДИНА УЖИВО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!