Република СрпскаТребиње

ЕРС припрема програм уштеде. Ево како добити попуст на потрошњу струје 100 одсто

Онај ко је прошле године у октобру добио рачун за електричну енергију од 100 КМ добиће за овај октобар 45-50 КМ. Ако је, рецимо, прошлогодишњи рачун био 70 КМ, за овај октобар биће око 32 КМ. Услов је мања потрошња струје од 20 одсто.

Ово је сликовити приказ програма уштеде којег ће руководство јавног предузећа “Електропривреда РС” ускоро представити грађанима Републике Српске. Програм ће бити активан током зимске тарифе, од октобра до марта. Електрична енергија се у тих шест мјесеци обрачунава по већим тарифама и тада су рачуни свима већи због скупље струје, али и веће потрошње.

Генерални директор предузећа “Електропривреда Републике Српске”, Лука Петровић, изјавио је да је овај програм уштеде у припреми.

– Грађанима који од октобра до марта идуће године уштеде од пет до 20 одсто електричне енергије рачуни ће бити умањени за 30 до 100 одсто – објашњава Петровић.

КАЛКУЛАЦИЈА

Дакле, могуће је добити рачун са 0 КМ за потрошњу електричне енергије, али то не важи за комплетан рачун због осталих намета који се обрачунавају уз потрошњу електричне енергије.

Петровић је истакао да је у припреми софтвер за обрачун електричне енергије, који ће бити представљен грађанима Републике Српске како би остварили уштеде у својим буџетима.

– Грађани који уштеде пет до 20 одсто електричне енергије имаће попуст од 30 одсто, а ако остваре уштеду од 20 одсто онда ће имати попуст на електричну енергију 100 одсто – навео је Петровић.

На рачуну је и мрежарина, која припада регулисаној дјелатности и која се, како каже Петровић, не може умањивати, али се може умањити рачун за електричну енергију.

Разлог због којег “Електропривреда РС” позива грађане на уштеде је, како тврде, у томе да остваре већи вишак електричне енергије који могу да продају на слободном тржишту. А струја је све скупља и скупља и нико нема процјене како ће се цијена кретати у предстојећем зимском периоду. Оно што је дефинитивно сигурно јесте то да ће, поред гаса, бити можда и најтраженији енергент у Европској унији, која најављује рестрикције.

– Овај ресурс ће у наредним мјесецима бити веома оскудан, тражен и добро плаћен, а већ данас цијена електричне енергије на берзама за јануар је 1.000 евра за 1.000 мегават-часова. То значи да један киловат-час кошта двије марке, а то се потроши док се скува кафа – илустровао је Петровић.

Он је напоменуо да је ова година била екстремно сушна, а најављују се топла јесен и блага зима, што значи да неће бити добра хидрологија. То је јасан знак да ће владе у региону које увозе електричну енергију морати прибјегавати и рестриктивнијим мјерама.

Петровић наглашава да у Републику Српску, која има вишак електричне енергије, већ долазе озбиљни партнери из европских земаља у жељи да пренесу своје производне капацитете у Српску, уз услов да потпишу дугогодишње уговоре о потпуном снабдијевању, који се “нигдје не дају осим у Републици Српској”.

– Зато ово можемо да искористимо као предност јер једини на Балкану можемо да понудимо наше потенцијале производним погонима из Европе, да отворимо нова радна мјеста, да повећамо БДП у Републици Српској – истакао је Петровић и додао да имају пројекат који нуде свим привредницима.

ВИШАК

И премијер РС, Радован Вишковић, позвао је грађане да штеде електричну енергију, јер на такав начин “могу да буду ослобођени рачуна за струју”.

– Онај ко је прошлог октобра трошио 100 киловат-часова струје, а сада, у октобру ове године, потроши 80, биће ослобођен рачуна за плаћање за тај мјесец и тако ће бити у наредним мјесецима – рекао је Вишковић.

Република Српска је, како је рекао, једина на Балкану која има вишкове електричне енергије и једина која пласира више од 30 одсто производње у извоз.

– Грађани не треба да страхују као што страхује цијела Европа – рекао је премијер Српске.

Он је подсјетио и да “Електропривреда Републике Српске” продаје грађанима мегават-час електричне енергије по 22,5 евра, а привреди по 53 евра, док је тржишна цијена на берзама већа од 700 евра.

МРЕЖАРИНА СКАЧЕ 20 ОДСТО

Душан Срдић, предсједник Удружења грађана за заштиту потрошача “Реакција”, за Српскаинфо каже да ће коментарисати програм уштеде електричне енергије када буде представљен, односно када се буду знали детаљи како ће то да функционише.

– У сваком случају, могу да кажем да је у галопирајућој инфлацији, свакодневним поскупљењима свега, грађанима потребан било какав стимуланс – оцјењује Срдић.

Међутим, ово удружење је анализирало захтјеве дистрибутивних предузећа из система “Електропривреде РС” о повећању мрежарине, које су упутили Регулаторној комисији за енергетику РС.

– Ако њихови захтјеви буду прихваћени, то значи да ћемо од 1. јануара рачуне за електричну енергију имати веће у просјеку за 20 одсто. Ако је неко имао рачун 100 КМ, онда ће од јануара плаћати 120 КМ – каже Срдић.

Он подсјећа да је удио мрежарине у рачуну за електричну енергију највећи и да износи око 60 одсто. Мрежарина се обрачунава по утрошеним киловатима и за двотарифно бројило код домаћинстава износи 0,0624 КМ и 0,0312 КМ, те је одређен фиксни износ од 5,66 КМ за обрачунску снагу, а износи су исти код свих оператора.

Подијели...
Извор
СРПСКА ИНФО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!