Република Српска

Банке шаљу обавјештења о повећању камата

Банке у Српској припремају обавјештења за клијенте који имају кредите са промјењивом каматном стопом да ће доћи до раста рата за ју­л, док, с друге стране, поједине нуде и могућност замјене за задужење са фиксном каматном стопом.

Директор Агенције за банкарство РС Срђан Шупут навео је да је раст ануитета за кредите са промјенљивом каматном стопом неминован с обзиром на то да је дошло до раста еурибора.

Сви клијенти који имају кредите везане за еурибор ће добити обавјештење да ли је и за који износ повећан ануитет. Законска обавеза банака је да о томе информишу клијенте – рекао је “Гласу Српске” Шупут.

Нагласио је да, према њиховим информацијама, банке у Српској спремају обавјештења за клијенте који имају кредите са промјенљивом каматном стопом да ће доћи до раста ануитета.

Са друге стране, поједине нуде клијентима у замјену кредит са фиксном стопом за онај који је везан за еурибор. На клијенту је да одлучи да ли жели да настави да плаћа кредит са промјенљивом каматом или да пређе на фиксну каматну стопу – нагласио је Шупут.

Навео је и да Агенција за банкарство РС тренутно нема ниједну притужбу клијената да је неко добио већи ануитет, а да при томе није обавијештен.

Ми смо тражили од банака да нам се изјасне о томе и у току идуће недјеље имаћемо информацију које банке су и за колико подигле износ ануитета на кредите – подвукао је Шупут.

Према подацима Агенције за банкарство РС, закључно са 30. јуном ове године није дошло до раста камата, што је и очекивано јер се промјене и усклађивање са еурибором очекују од почетка јула.

Банке усклађују каматне стопе са еурибором два пута годишње, односно банке га гледају на 30. ју­н и 31. децембар. Већина кредита са промјенљивом каматном стопом је везана за шестомјесечни еурибор. Ми смо већ најавили да ће доћи до раста камата на кредите јер је еурибор порастао, односно он више није негативан, ни на нули, већ је сада благо позитиван – објаснио је Шупут и додао да се тај тренд дешава свуда гдје су банке дале кредите са промјенљивим каматним стопама.

Према његовим прогнозама, неизвјесно је шта ће се даље дешавати о питању еурибора.

С обзиром на то да су рецесија, инфлација и криза присутне, не може се очекивати да еурибор остане на овом нивоу, већ да расте, али за колико ће то бити, тешко је у овом тренутку прогнозирати. Према неким пројекцијама, до краја ове године то неће бити драматично – подвукао је Шупут.

Нагласио је да је дошло до раста каматних стопа и на депозите. Тако да и са те стране може се очекивати да, ако расту те каматне стопе, дође и до благог раста камата на кредите – закључио је Шупут.

ФБиХ

Први човјек Агенције за банкарство ФБиХ Јасмин Махмузић изјавио је да су поједине банке у ФБиХ почеле обавјештавати кориснике кредита да ће доћи до промјене камата за кредите уговорене с промјењивом каматном стопом. Навео је да је за сада ријеч о мањем броју банака.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!