Република Српска

Днас у Бања Луци митинг “Српска те зове”. Делегацију из Србије предводе Ана Брнабић и Никола Селаковић

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да Срби неће дозволити да их таргетирају као народ, а да ће на вечерашњем митингу “Српска те зове” у Бањалуци бити и предсједник Народне скупштине Србије Ана Брнабић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић као изасланик предсједника Србије.

Стевандић је, уочи посебне сједнице Народне скупштине, на којој ће бити разматран Извештај Међународне комисије за Сребреницу, коју је формирала Влада Српске, као и приједлози изборног закона, закона о имунитету и референдуму и великог митинга “Српска те зове”, рекао да ће то бити једно од највећих окупљања народа икад.

“Показаћемо да постоји манифестна воља народа, а не само она која је оличена у посланицима и одлукама Народне скупштине, која је, такође резултат, воље народа”, истакао је Стевандић.

Стевандић је рекао да се резолуција о Сребреници намеће као дио политичких уцјена и покушаја Запада, који полако губи снагу, да задржи контролу над политичким процесима и на неки начин да награди оне који су одани НАТО земљама. Он је указао да је врло битно што је сличан документ већ оборен у Савјету безбједности УН и да је тако изгубила легитимитет.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске је навео да је велики аргумент Српске тај што не постоји одлука БиХ која тражи усвајање резолуције, већ је то амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија учинио самовољно.

Стевандић је указао да је Народна скупштина Републике Српске оставила времена и колегама у Федерацији БиХ за заједничко усвајање изборног закона БиХ који би био изнад наметања високог представника и изнад интервенционизма.

“Та врата ми нисмо затворили, она су и даље отворена”, изјавио је Стевандић за РТС.

Он је појаснио да се, према Уставу БиХ, Централна изборна комисија БиХ бави само изборима за српског члана Предсједништва и Парламентарну скупштину, органе на нивоу БиХ, док Републичка изборна комисија има суверено право да спроводи изборе за локалне заједнице у Републици Српској, за Народну скупштину и предсједника Републике.

“Ми то право до сада нисмо конзумирали, али нико до сада није мијењао тај Устав, ни ранији високи представници и ти акти су на снази. Ми радимо по Уставу, за разлику од онога што је урадио лажни високи представник Кристијан Шмит”, рекао је Стевандић.

Он је подсјетио да је Шмит наметнуо закон о којем нема сагласности ни Хрвата ни Срба, а који је критиковала и ЕУ.

“Нисмо затворили врата за преговоре. Цијенимо да је потребан консензус народа у БиХ да је то добро за европски пут, за грађане, за мир и та врата око изборног закона нису затворена. Знамо и да колеге из Федерације БиХ нису биле за наметање, али немају храбрости да то кажу јавно”, указао је Стевандић.

Одговарајући на питање какве ће бити реакције опозиционих партија, Стевандић је рекао да су оне подијељене међу посланицима и да руководства ту гледају неки предизборни интерес.

“Али овдје није ријеч о томе шта је боље за коју партију, јер је ријеч о суверенитету и коришћењу механизама које нам Устав оставља на располагању”, додао је Стевандић.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!