Мостар

Настављају се радови на Саборној цркви у Мостару

Радови на обнови Саборне цркве Свете тројице у Мостару биће настављени половином априла захваљујући средствима које је обезбиједио предсједник Републике Српске Милорад Додик, каже старјешина Саборне цркве у Мостару Душко Којић.

Којић истиче да су једно вријеме радови на завршетку обнове Саборне цркве у Мостару били у застоју, те да је предсједник Додик омогућио да се с пројектом настави.

Предсједник Додик у септембру прошле године приликом донатроског ручка за обнову Саборне цркве и посјете патријарха српског Порфирија Мостару, најавио је да ће власт Републике Српске обезбиједити најмање три милиона евра за завршетак Саборне цркве Свете тројице у Мостару.

”Предсједник Додик дао је обећање да ће се заложити за завршетак обнове Саборне цркве и обезбиједити материјална средства. Један дио тих средстава већ је уплаћен на рачун наше Епархије, а средства ће даље пристизати како се буду изводили радови. Тако ће пола средстава за завршетак радова обезбједити Република Српска”, нагласио је Којић.

Према његовим ријечима прва фаза радова у априлу биће уређење партера Саборне цркве и рехабилитације капије, која је дјело чувеног архитекте Момира Кориновића и која се мора обновити у изворном облику висине 18 метара, јер се ради о националном споменику. ”Тренутно је у изради пројектна документација која би требала бити готова половином априла, а потом крећу и радови на првој фази обнове партера”, каже Којић.

Он додаје да ће прва фаза обухватити и рехабилитацију и поправак зида око Саборне цркве.  ”Због безбједности Саборне цркве, клизишта и пјесковитог терена, биће потребно урадити још један потпорни зид иза већ постојећег зида како би се обезбиједила сигурна санација постојећег зида који је такође национални споменик”, наводи Којић.

Старјешина Саборног храма наводи да ће бити урађене и степенице до магистралног пута М-17. ”Изградњом магистрале пресјечено је двориште Саборнне цркве и степенице. Сада се ради студија како степеницама вратити везу између Саборне цркве и Старог града, као и гараже која ће бити код Саборне цркве”, додаје свештеник.

Он истиче да се у исто вријеме ради и пројекат уређења ентеријера цркве. ”Тако ће се истовремено радити и унутрашњи радови, а након тога и изградња гараже и парохијског дома”, додаје.

Он истиче да се очекује и помоћ Републике Србије. ”Ми не сумњамо у подршку Републике Србије која је и до сада помагала у истој мјери као и Република Српска и највећи су донатори обнове”, наглашава Којић.

Свештеник каже да је Град Мостар у овогодишњем буџету обезбиједио једна дио средстава, око 170. 000 КМ, те да су мањи дио средстава обезбиједили и преко пројеката на нивоу Федерације БиХ. ”Надамо се да ће и Влада Федерације и Влада Херцеговачко-неретванског кантона активније укључити у финансирање како бисмо обнову Саборне цркве могли завршити до 2026. године”, каже Којић.

Саборна црква свете Тројице откако је изграђена 1873. године била је украс и један од симбола Мостара, а проглашена је и за национални споменик. У вријеме када је изграђена била је највећа православна црква на Балкану.

Саборна црква свете Тројице је запаљена 15. јуна 1992, а након тога је мјесец дана минирана и рушена, док није пао и посљедњи камен.

Обнова цркве почела је 2010. године и она се опет гордо издигла над Мостаром, јер су завршени груби грађевински радови. Међутим, за комплетну обнову, уређење ентеријера и партера потребно је још много средстава.

Највише за обнову Храма издвојиле су Републике Српска и Република Србија, а прилоге је дало и више од хиљаду појединачних приложника међу којима и мостарски Бошњаци и Хрвати.

Подијели...
Извор
ТОП ПОРТАЛ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!