Република СрпскаТребиње

Производња струје премашила деценијски просјек

Хидроелектране на Требишњици (ХЕТ) премашиле су ове године десетогодишњи просјек производње електричне енергије, а тренутне залихе воде у акумулацији “Билећа” гарант су да ће домаћи електроенергетски систем бити стабилан у наредним мјесецима.

Истакао је то за “Глас Српске” директор ХЕТ-а Гордан Мишељић сумирајући пословне резултате на измаку још једне године.

Мишељић наводи да су у 2023. годину ушли са високим циљевима када је ријеч о производњи електричне енергије и да су изузетно задовољни оствареним резултатима, будући да ће план испунити у огромном проценту.

– Циљ је био 1.268 гигават-часова, а до краја године произвешћемо 97 одсто од зацртаног. Десетогодишњи просјек производње електричне енергије у ХЕТ-у креће се око 1.010 гигавата, а сада смо далеко изнад тог деценијског просјека. Имали смо добро распоређене падавине током године. У сливу је пало нешто више кише од просјечне хидролошке године, односно око од 1.800 до 1.900 литара по квадратом метру – рекао је Мишељић.

Додао је ће приходи предузећа бити око 90 милиона марака, а оствариће и вишемилионску добит.

– То је добар финансијски резултат који је врло тешко поредити, будући да је свака година у раду различита. Због енергетског поремећаја на глобалном тржишту прошле године ситуација је била потпуно другачија. Цијене струје су непрестано дивљале и биле изузетно високе, а иако нисмо остварили велику производњу, приход је био велики. Ове године са много већом производњом електричне енергије имаћемо отприлике исти приход. Трудили смо се да расходи остану на истом нивоу, што указује на то да можемо рачунати на озбиљну добит – нагласио је Мишељић.

Према његовим ријечима, и почетком наредне године имаће више него добре услове за производњу електричне енергије.

– Тренутно имамо око 11 метара квоту воде изнад плана, што је гаранција да ће први квартал 2024. године бити добар, односно да имамо сасвим довољно воде да радимо, што је гаранција за домаћи електроенергетски систем. Видјећемо како ће нас хидрологија послужити и да ли ће зима бити оштра, са сњеговима који ће нам у прољеће дати добру воду – казао је он.

Мишељић наводи да љествицу када је у питању план производње у наредној години неће подизати навише.

– И поред тога што ће наши агрегати бити стопроцентно спремни за производњу струје и што ћемо у сваком моменту имати спремне раднике да одржавају агрегате у исправном стању, производња ће зависити и од хидрологије. Не само на начин да количина падавина буде довољна, него је важна и њена распоређеност на нивоу године – додао је Мишељић.

Ремонт

Гордан Мишељић је истакао да је редовни годишњи ремонт агрегата и постројења у ХЕ Требиње 1 завршен два дана прије планираног рока, што се сматра великим успјехом, с обзиром на комплексност послова.

– Ремонте радимо са властитим снагама, уз веома мало трећих лица и то када су у питању специфичне ствари попут испитивања трансформатора. Завршити ремонт два дана прије рока значи да смо два дана раније били на мрежи, а то подразумијева и већи приход – истакао је Мишељић и додао да ремонт хидроелектрана на Требишњици не захтијева велика улагања као када је ријеч о термоелектранама.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!