Република Српска

Цијене производа и услуга за личну потрошњу у Српској за 3,8 одсто више у односу на лани

Октобарске цијене производа и услуга у Републици Српској које се користе за личну потрошњу, мјерене индексом потрошачких цијена, у просјеку су остале на септембарском нивоу, а у односу на октобар лани више су за 3,8 одсто.

Од 12 главних одјељака производа и услуга, више цијене на годишњем нивоу забиљежене су у 10, а ниже цијене у два одјељка.

Највећи годишњи раст цијена у октобру забиљежен је у групи поправак апарата за домаћинство од 23,1 одсто, у групи осигурање у вези са транспортом од 12 одсто, у одјељку остали производи и услуге од 10,3 одсто, у одјељку намјештај и покућство 6,6 одсто и у одјељку алкохолна пића и дуван 5,7 одсто, због раста цијена у групи пиво од 14,4 одсто.

Раст цијена забиљежен је и у одјељку ресторани и хотели од 5,6 одсто усљед виших цијена у групи услуге смјештаја од 9,9 одсто, а исти раст од 5,6 одсто евидентиран је и код одјељка храна и безалкохолна пића, усљед виших цијена у групама поврће од 13,4 одсто и минерална вода и сокови од 11,5 одсто.

Повећање цијена од 5,5 одсто забиљежено је у одјељку рекреација и култура због виших цијена у групи књиге и уџбеници од 11 одсто, док је раст од 5,2 одсто забиљежен у одјељку становање усљед поскупљења у групи топлотна енергија од 16,5 одсто.

Раст цијена од три одсто забиљежен је у одјељку здравство усљед поскупљења цијена у групи здравствене услуге од 5,5 одсто, у одјељку комуникације раст је био од 2,3 одсто због повећања цијена у групи телефонске и интернет услуге од 2,5 одсто, а у одјељку образовање повећање цијена од 1,2 одсто забиљежено је због поскупљења у групи предшколско образовање од 6,7 одсто.

Ниже цијене у октобру у однсу на исти мјесец лани забиљежене су у одјељку превоз од 4,1 одсто усљед смањења цијена у групи авионски превоз од 18,6 одсто и у одјељку одјећа и обућа 5,9 одсто, усљед сезонских снижења конфекције и обуће током године.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!